Hlavní obsah

Skandál v MotoGP. Šampion z Brna neprošel dopingovou kontrolou

Madrid/Praha

Italský motocyklový jezdec Andrea Iannone má zastavenou závodní činnost kvůli pozitivnímu dopingovému testu. Vítěz 13 závodů mistrovství světa neprošel začátkem listopadu kontrolou během Velké ceny Malajsie v Sepangu. Podle Mezinárodní motocyklové federace měl v těle anabolický steroid. Iannone může požádat o analýzu kontrolního vzorku B.

Foto: David Klein, Reuters

Italský jezdec MotoGP Andrea Iannone.

Článek

Zpráva o údajném prohřešku ho překvapila a věří, že bude očištěn. "Jsem otevřený analýze béčka ve věci, která mě překvapuje - i proto, že jsem do této chvíle nedostal žádné oficiální oznámení. V uplynulých letech i v poslední sezoně jsem procházel neustále kontrolami a vždy byly negativní. Proto jsem si jistý, že tato záležitost bude mít dobrý konec," uvedl motocyklista na instagramu.

Uplynulá sezona byla pro třicetiletého Itala nejhorší za jeho působení v královské třídě MotoGP. V konečném pořadí obsadil 16. místo, jeho nejlepším výsledkem byla šestá příčka v říjnovém závodu na australském Phillip Islandu. S týmem Aprilia má smlouvu ještě na příští sezonu.

Největší úspěchy Iannone sklízel v letech 2010 až 2012, kdy skončil vždy celkově třetí v Moto2. V roce 2011 vyhrál i Velkou cenu České republiky.

V MS silničních motocyklů jde o první dopingový nález od roku 2012, kdy měl australský účastník šampionátu Moto2 Anthony West pozitivní test na stimulant metylhexanamin. West pak nesměl rok a půl závodit a jeho výsledky za 18 měsíců byly anulovány.

Reklama