Hlavní obsah

Jihomoravský kraj dá na motocyklovou Grand Prix 30 milionů, kdo poskytne další finance?

Brno

Jihomoravský kraj dá na letošní ročník motocyklových závodů Grand Prix 30 milionů korun. Schválili to dnes zastupitelé. Stejnou částku už v první polovině února schválilo brněnské zastupitelstvo. Spolek kraje a města, který Velkou cenu letos uspořádá popáté, očekává i 55 milionů od státu. Stejnou částku poskytl stát i loni. Závody se uskuteční od 7. do 9. srpna.

Foto: Sport.cz

V závodech silničních motocyklů není o dramatické situace a pády nouze (ilustrační foto)

Článek

Spolek má s promotérskou společností Dorna smlouvu na pořádání pěti ročníků, která letos vyprší. Jedná se o další smlouvě. Novinkou letošního ročníku je možnost spolku nasmlouvat si reklamu, z níž by mohly plynout dodatečné příjmy. V předchozích ročnících měla toto právo pouze Dorna a spolek neměl z reklamních příjmů ani korunu.

V poslední době se ale proslýchá, že Dorna chce od roku 2021 až dvojnásobně zvýšit zalistovací poplatek. Zatímco v minulosti byl desítky milionů, loni činil přes 110 milionů a letos bude kolem 120 milionů. Od roku 2021 by mohl vzrůst na na 230 milionů korun.

Kvůli zalistovacímu poplatku provázejí Velkou cenu problémy. Její předchozí pořadatel Automotodrom Brno, vlastnící Masarykův okruh, kde se závody jezdí, ji nechtěl pořádat pro její velkou ztrátovost. Politici kraje a města se proto dohodli na záchraně akce, která podle nich dělá regionu dobré jméno, a založili spolek, který s Dornou uzavřel smlouvu na pět ročníků.

I spolek má ale finanční problémy, kvůli nimž byly závody v ohrožení. Problémy způsobila především nižší dotace od státu v předloňském roce. Spolek dostal 39 milionů místo požadovaných 100. Loni dal stát 55 milionů a stejnou částku spolek očekává i letos. Od příštího roku převezme rozdělení dotací do sportu Národní sportovní agentura. Její předseda Milan Hnilička dnes ČTK řekl, že agentura se nebude zabývat dotacemi na Grand Prix, které nyní řeší ministerstvo pro místní rozvoj.

Podle primátorky Brna Markéty Vaňkové (ODS) by se měl stát podílet vyšší částkou. Brno v minulosti dávalo 10 milionů a nyní podporu zvýšilo na 30 milionů. Kraj dával dříve 20 milionů a také svou podporu zvýšil.

Reklama

Související témata: