Hlavní obsah

Pády, zlomeniny ani krk popálený od výfuku dravce z oválů nevyženou

PRAHA

S ochranným límcem na krku už spřádá Filip Šitera plány na další bitvy. Mladý dravec z plochodrážních oválů je k nezastavení. A s ním i jeho kolegové, kteří v téhle sezóně dopadli podobně jako on. Drsné zážitky potkaly Lukáše Drymla, který už ale zase závodí, i Zdeňka Simotu. Ten naopak tuhle sezónu musí z přehledu své kariéry škrtnout.

Článek

Šitera má lepší vyhlídky. „Podepsal jsem reverz v nemocnici, nosím límec, dostal jsem i nějaké dlahy, používám bylinky, aby se to rychleji hojilo,“ říká. Natloukl si před týdnem ve Wroclawi. Už v červenci ale chce závodit.

Fotky z hromadného pádu, v němž nechyběl, letí po internetu. Ani nafukovací vaky u mantinelů, vítaná novota v plošinářském světě, tolik nepomohly. „Byl jsem zády k dráze, praštily mě dvě motorky, na krku mám otisk žhavého výfuku,“ líčí Šitera.

A co je nejhorší? Zlomený výběžek sedmého obratle. „Dost to bolí,“ přiznává. „Ale plochodrážníci na rozdíl od fotbalistů jsou v akci zpět co nejdřív, nic neoddalují, byla by to ztráta výdělku,“ naráží na tvrdé živobytí Šitera.

Nešťastnou epizodu zná prakticky jen z obrázků a vyprávění. „Vůbec nevím, že jsem po ní ještě jel opakovanou jízdu, nic si nepamatuju,“ tvrdí.

Hrozivě padl při minulé Grand prix v Kodani

Lukáš Dryml, momentálně nejvyšší domácí plochodrážní trumf, hrozivě padl při minulé Grand prix v Kodani po souboji se Švédem Lindgrenem. A pak znovu ve Švédsku při lize.  „Motorky i on sám dopadl dost zle,“ připomíná Aleš Dryml starší, otec a šéf rodinného týmu. Ale už je i se synem v Cardiffu v pohotovosti před dnešním pokračováním seriálu. A jeho další díl bude na programu 2. sprna v Praze. Tam by u toho mohl být i Šitera, coby pořadateli vybraný náhradník, který většinou zasáhne do boje.

„Po zranění jsem přišel o možnost jet v Lonigu kvalifikaci Grand prix pro příští ročník, nepojedu ani nedělní Světový pohár týmů v Lublani, ale aspoň juniorské semifinále v půli července chci stihnout, o medaile se pak jede doma, u toho bych chtěl taky být,“ plánuje i s výhledem na říjnové finále mládežnického MS v Pardubicích.

Šitera nezažil horší karambol, než ten poslední

Simota po pádu v Miskolci, asi nejtěžším v kariéře, bude závodit až příští rok. „Letos se svezu nanejvýš tréninkově,“ vzkazuje smutně domácí plochodrážní scéně.

Ani Šitera nezažil horší karambol, než ten poslední. „Už jednou jsem ale v bezvědomí byl,“ vybavuje si Šitera.

Je mu jasné, že ani tragédie se plošinářům nevyhýbají jako třeba ta, která loni stála život Michala Matulu. Přiznává ale, že nekalkuluje s množností, že by ho pády a zranění vyhnaly předčasně z oválů, jako treba Antonína Švába či Bohumila Brhela. „Mám plochou v rodině, končit takhle nechci,“ připomíná dvacetiletý pokračovatel kdysi slavného plochodrážního rodu Vernerů.

Drymlové už významné rozhodování o tom, co dál po zranění, mají za sebou. Oba utrpěli úrazy hlavy, šlo jim o život. Předloni na podzim ale rozhodli: „Jedem znovu.“

České plochodrážní pády v této sezóně
Lukáš Drymlpři GP Dánska i ve švédské lize, nakonec bez zlomenin, už jezdí.
Zdeněk Simotav Miskolci, zlomené krční obratle, letos si nezazávodí
Filip Šiterav Polsku, zlomený výběžek obratle, v půli července jde do boje.

Reklama