Hlavní obsah

Andersen jásal, získal jubilejní trofej

PARDUBICE

Od startu letěl jako raketa. A už před cílem Hans Andersen zvedal ruku triumfálně nad hlavu. Po slavných krajanech Olsenovi, Gundersenovi a Nielsenovi jako čtvrtý dánský plochodrážník v historii 60 ročníků vyhrál nedělní pardubickou Zlatou přilbu, tradiční bitvu z konce sezóny.

Článek

Tentokrát prosluněnou, před tribunami naplněnými 15 000 diváky. Ale opět bez domácího úspěchu. Češi potřetí v řadě nepronikli do velkého finále, v malém byl Lukáš Dryml čtvrtý. Celkovým 10. místem vyrovnal loni nejlepšího Luboše Tomíčka.

„Trofej si dám někam hodně nahoru,“ hleděl vítěz posvátně na jubilejní skvost při tiskové konferenci. Marně se na dráze za ním hnal druhý Australan Leigh Adams, který mohl přidat do sbírky pátou přilbu, dohnat Štancla a přiblížit se Olsenovi, vládnoucímu se sedmi triumfy. Pardubičtí fandové museli vzít zavděk třetím místem skorodomácícho Slovince s maďarským pasem Mateje Ferjana, který Východočechům letos pomohl k ligovému titulu.

Dán jásal nejvíc

Ale nejvíce jásal Dán. „Byl jsem tu už čtyřikrát a konečně se to povedlo,“ usmíval se. „Pořád mi říkal, že ji chce,“ připomínal s úsměvem ředitel závodu Evžen Erban. „Má formu,“ pokračoval. Dánská hvězda posledních týdnů vyhrála nedávný závod GP v Itálii, včera v Pardubicích. A mohl být ve hře i dnes v Praze při Tomíčkově memoriálu. Ale nebude. Ukážou se však mj. esa, jež do Pardubic nepustily povinnosti v Polsku – úřadující mistr světa Pedersen i Američan Hancock. „Když přesvědčíte mého zaměstnavatele z britské ligy, tak pojedu,“ reagoval Andersen na dotaz pražských pořadatelů, kteří se ho ještě pokoušeli získat.

Dán si to s elitou rozdá až v sobotu v Gelsenkirchenu ve finále GP. „Vyhrál jsem minule v Lonigu, teď v Pardubicích, chci se odpíchnout, abych za rok konečně získal světový titul,“ pravil odvážně sedmadvacetiletý Andersen, pátý v pořadí GP, nejvýše z aktérů Zlaté přilby.

Návrat do Pardubic sliboval jeho o deset let starší pronásledovatel Adams. „Ne, ještě nekončím, jak se někde říká. Myslím, že ještě třikrát čtyřikrát přijedu,“ tvrdil. Zato domácí jezdci smutnili. „Technika selhala. A že to je naše dráha, v téhle konkurenci nestačí,“ posteskl si Aleš Dryml, který byl třetí v roce 2005. „Chtěl jsem do velkého finále,“ posteskl si jeho bratr Lukáš, jediný český semifinalista. Ve čtvrtfinále končili Kůs, A. Dryml, Jaroš, Šitera a Franc, v základních skupinách Málek, Suchánek a Tomíček.

Výsledky:
1. Andersen (Dán.), 2. Adams (Austr.), 3. Ferjan (Maď.), 4. Karlsson (Švéd.), 5. Zabik, 6. Jagus (oba Pol.), ...10. L. Dryml (ČR)

Reklama