Hlavní obsah

Dán Nicki Pedersen obhájil titul mistra světa v ploché dráze

BYDHOŠŤ

Dán Nicki Pedersen obhájil titul mistra světa na ploché dráze. Jednatřicetiletý jezdec si svůj celkově třetí triumf v seriálu Grand Prix zajistil v posledním závodě sezóny v polské Bydhošti už díky vítězstvím v úvodních dvou jízdách. Český reprezentant Lukáš Dryml vypadl v semifinále, z prvenství se v sobotu radoval domácí Tomasz Gollob.

Článek

Závod v Polsku nahradil původně plánovaný podnik v německém Gelsenkirchenu. Ten mezinárodní motocyklová federace FIM před týdnem zrušila poté, co pořadatelé nedokázali kvůli nepříznivému počasí nachystat ve fotbalové aréně bundesligového Schalke kvalitní a bezpečnou trať.

Pedersen vstoupil do závodu s náskokem 16 bodů před druhým Jasonem Crumpem. Dánskému závodníkovi proto stačilo vyhrát první dvě jízdy a mohl se radovat z třetího titulu mistra světa v kariéře; vedle loňského ročníku Grand Prix triumfoval ještě v roce 2003. Pedersen nakonec vypadl ve stejném semifinále, v němž skončil také Dryml.

Český jezdec se bude muset s elitním seriálem minimálně na rok rozloučit, protože v konečném pořadí se nedostal mezi nejlepších osm závodníků a divokou kartu pro start v příštím ročníku šampionátu nejspíš nedostane.

Letošní seriál zakončila jízda o 200 000 dolarů, které se zúčastnili vítězové čtyř GP na fotbalových stadiónech v Cardiffu, Kodani, Göteborgu a dnešního "náhradního" závodu v Bydhošti. Ze zisku prémie 125 tisíc pro vítěze se radoval Gollob, Pedersen byl diskvalifikován za najetí do startovací pásky.

Grand Prix - finále
1. Gollob (Pol.) 21 bodů, 2. Andersen (Dán.) 17, 3. Hancock (USA) 15, 4. Adams (Austr.) 15, ...8. L. Dryml (ČR) 8.
Konečné pořadí
1. N. Pedersen (Dán.) 174 bodů, 2. Crump (Austr.) 152, 3. Gollob 148, 4. Hancock (USA) 144, 5. Andersen 140, 6. Adams 125, ...15. L. Dryml 47.

Reklama

Související témata: