Hlavní obsah

Brno a kraj jedná s Dornou o Grand Prix pro letošek i příští rok

Brno a Jihomoravský kraj jednají s promotérskou společností Dorna o možnosti, že by se letos v Brně jela motocyklová Velká cena bez diváků a příští rok by se nad rámec současné smlouvy konal pro diváky náhradní ročník. ČTK a Českému rozhlasu to dnes na dotaz ohledně Grand Prix odpověděla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). Podle ní se zatím řeší podmínky. Dorna má ale připravené i náhradní alternativy pro případ, že by se letos v srpnu závod mistrovství světa v Brně nekonal.

Foto: Sport.cz

Motocyklová Velká cena v Brně by se mohla jet bez diváků

Článek

Šéf Dorny Carmelo Ezpeleta dnes oznámil, že se v srpnu nepojede Velká cena v Británii a v říjnu v Austrálii, důvodem je pandemie koronaviru. V Česku se ale o závodech stále jedná. "Řešíme s Dornou možnosti pořádání letos a příští rok. Řešíme podmínky financování, za kterých by to bylo reálné," uvedla Vaňková.

Závody pořádá spolek vytvořený krajem a městem, s Dornou má smlouvu na pět ročníků, letos se má jet popáté. Letošní ročník má mít zalistovací poplatek za zisk licence pro pořádání závodů kolem 120 milionů korun. Kraj i Brno mají dát po 30 milionech a stát dříve přislíbil 55 milionů.

Podle Vaňkové se jedná s Dornou o výrazném snížení zalistovacího poplatku pro letošní rok s ohledem na to, že kvůli koronaviru je téměř jisté, že na akci nebudou diváci. Stát se ještě musí vyjádřit k tomu, zda se mohou závody vůbec konat, protože na nich má být více než tisícovka lidí včetně závodníků a jejich týmů. Nyní jsou kvůli koronaviru akce omezené na několik stovek lidí.

Zalistovací poplatek až na dvojnásobek

Snížení zalistovacího poplatku ale Dorna podmiňuje právě konáním příštího ročníku, který už není smluvně mezi spolkem a Dornou pokrytý. Navíc by měl být náhradou pro diváky za letošek.

Už v minulosti se mluvilo o tom, že Dorna chce od příštích ročníků navýšit zalistovací poplatek až na dvojnásobek, tedy kolem devíti milionů eur (242 milionů korun). Vaňková ale neuvedla výši částky, na jakou by se měl letošní poplatek snížit, ani jak by se měl příští rok zvýšit.

"S Dornou je potřeba se domluvit na podmínkách v co nejkratší lhůtě, budu hovořit o horizontu dvou týdnů s ohledem na srpnový termín. Podle posledních informací, které mám, je Dorna připravena i na variantu, že se v ČR nepojede, a má připravené náhradní alternativy pro stejný termín," řekla Vaňková.

Reklama

Související témata: