Hlavní obsah

Salač se bez diváků nudí. Až šestadvacátý čas v tréninku ho otrávil

Praha

Poprvé v historii probíhá brněnská Velká cena motocyklů bez divácké kulisy. Bezpečnostní opatření spojená s pandemií koronaviru, která si prosadila promotérská společnost Dorna, neumožňují žádnou účast fanoušků. „Je to sterilní nuda," prohlásil Filip Salač, jediný český jezdec na startu.

Foto: Profimedia.cz

Filip Salač nemohl být se svým výkonem spokojen

Článek

„Děsně mě mrzí, že právě v Brně, kde jsem se nejvíc těšil na diváky a kde mě mohla přijít povzbudit spousta přátel, musíme jezdit před prázdnými tribunami. S fanoušky v zádech jdete i tréninku s větším nadšením," usmál se Salač, jenž přímo v areálu na Masarykově okruhu spí v týmovém kamionu.

„Je to zvláštní pocit, stejně jako v Jerezu jsme tady v podstatě celé dny zavření. Atmosféra Velkých cen tomu chybí," říkal a mluvil o fešáckém kriminálu.

V pátečních trénincích Moto3 byl osmnáctiletý český jezdec klasifikován až šestadvacátý. Tápal už ráno, kdy svůj nejlepší čas zapsal až v předposledním kole první části tréninku. Byl dvacátý a nezrychlil ani odpoledne na sluncem rozpálené trati, nakonec zaostal o téměř dvě sekundy za nejlepším časem Argentince Rodriga (2:08,612).

Fanoušci by byli větší motivací, ví Salač

„Hledáme, jak nastavit podvozek, vybrat správnou gumu do tepla a dostat z motoru co nejlepší výkon. Když by na okruhu byli fanoušci, dodali by mi třeba větší motivaci," připustil Salač.

Musí se pečlivě věnovat i svému zdravotnímu stavu. Při dvěma týdny při tréninku na druhou Velkou cenu v Jerezu si totiž při pádu poranil vazy v koleně a kvůli silné bolesti pak závod na španělské trati ani nedokončil. „Stoprocentně ready ještě nejsem, ale hybnost nohy je docela dobrá," uvedl talentovaný závodník, jenž nemá ani na předchozí vystoupení v Brně dobré vzpomínky.

Při debutu před dvěma lety obsadil až 24. místo, když se trápil s výkonem motocyklu a loni do cíle vůbec nedojel. „To pro mě všechno skončilo hned v první zatáčce, kde mě sundal Binder," tvrdil Salač, kterému po třech odjetých závodech MS patří v nejslabší kategorii průběžně 14. místo se ziskem osmi bodů.

Bagnaia v nemocnici. Nepojede

V MotoGP se trápili oba jezdci továrního týmu Repsol Honda. Alex Márquez (mladší bratr zraněného obhájce titulu) ani náhradník za šampiona Bradl na špičku královské třídy nestačili. Dobrou stopu a správné tempo se nedařilo najít ani Rossimu. Prozatímní pole position si vyjel letos neporažený Francouz Quartararo.

Při tréninku královské třídy vážně havaroval další Ital Bagnaia. Jezdce satelitní stáje Pramac Ducati s poraněným kolenem hned vezli do nemocnice a verdikt lékařů byl jasný. O víkendu na startu nebude. Při rozpravě jury s jezdci se s mírnou výtkou řešil i opotřebovaný povrch Masarykova okruhu, další závodění na trati tedy bude po 12 letech žádat nový asfalt.

Úvodní tréninky na Velkou cenu České republiky, závod mistrovství světa silničních motocyklů (kombinace časů ze dvou tréninků):
Moto3:
1. Rodrigo (Arg./Honda) 2:08,612
2. Toba (Jap./KTM) -0,106
3. Fernández (Šp./KTM) -0,227
...26. Salač (ČR/Honda) -1,715
MotoGP:
1. Quartararo (Fr./Yamaha) 1:56,502
2. Morbidelli (It./Yamaha) -0,007
3. Oliveira (Portug./KTM) -0,048.
Moto2:
1. Lowes (Brit./Kalex) 2:02,480
2. Bastianini (It./Kalex) -0,209
3. Marini (It./Kalex) -0,319

Reklama

Související témata: