Hlavní obsah

Mladý motokrosař Špaček podlehl zraněním z nehody

PRAHA

Osmnáctiletý český motokrosař Michael Špaček, který v sobotu 26. září havaroval při závodu mezinárodního mistrovství republiky družstev v Lokti nad Ohří a vážně se zranil, v noci na pondělí zemřel. Na webových stránkách týmu to oznámil jeho otec Stanislav Špaček.

Foto: Sport.cz

Motokrosař Michael Špaček (28.3.1991 - 12.10.2009)

Článek
Fotogalerie

„Všichni, kteří jste si vážili, znali i neznali osobně Míšu Špačka, musíme vám bohužel sdělit, že náš Míša 12. října ráno po druhé hodině podlehl v plzeňské fakultní nemocnici následkům úrazu,“ uvedl otec v prohlášení. Připomněl i úspěchy nadějného jezdce, který se v roce 2007 stal juniorským mistrem Evropem ve třídě MX2 a sbíral i další ocenění.

Špaček havaroval v Lokti nad Ohří na jednom z posledních skoků, kdy se náhle zastavil motor jeho stroje a následoval pád, po němž jej těžký motocykl navíc zasáhl do hlavy. Po úspěšném oživení přímo na místě byl letecky transportován do nemocnice.

Na začátku minulého týdne se Špačkův stav lehce zlepšil, ale poté přišlo další zhoršení zejména kvůli infekci, která se objevila v dutině hrudní. „Naděje každým dnem ubývalo a nebylo jí moc,“ poznamenal otec závodníka. „V neděli mu začalo slábnout srdce a v noci zemřel,“ doplnil.

Michael Špaček se narodil 28. března 1991 ve francouzském Montélimaru, trénoval ho a k úspěchům jej vedl otec, maminka pracovala jako jeho manažerka. Poprvé osedlal motocykl ve čtyřech letech, první závod absolvoval v sedmi, prvního světového šampionátu se zúčastnil před čtyřmi lety.

Úmrtí českých závodníků v motoristických soutěžích v posledních 5 letech
4. srpna 2004
Po tragické nehodě na tréninku zahynul dvaadvacetiletý motokrosař Tomáš Vašíček. Na šumperské trati si po pádu těžce poranil hlavu, páteř a hrudník a následkům zranění na místě podlehl.
16. dubna 2005
Při závodě domácího šampionátu v jednodenních soutěžích Rallye Pelhřimov zemřel jezdec Tomáš Vojtěch, který ztratil vědomí ve čtvrté rychlostní zkoušce a k životu ho nepřivedla ani rychlá lékařská pomoc. Příčinou jeho úmrtí bylo selhání srdce.
27. října 2006
Jezdec Martin Vodehnal narazil při regionální automobilové soutěži Rallye Mountfield Střela v Hluboké na Plzeňsku bokem vozu do betonového sloupku a soklu předzahrádky u jednoho z domů. Nehodu nepřežil.
27. května 2007
Při druholigových závodech v polském Krosně se smrtelně zranil dvacetiletý plochodrážní jezdec Michal Matula. Jezdec pražské Markéty po pádu narazil do bariéry. V kritickém stavu byl převezen do nemocnice, kde krátce nato zemřel.
25. srpna 2007
Při zlínské Barum rallye vyjel vůz posádky Pavel Karlík - Luděk Kocman ve vysoké rychlosti ze silnice a bokem narazil do stromu. Spolujezdec Kocman po převozu do nemocnice rozsáhlým zraněním podlehl.
4. května 2008
Při závodě do vrchu Zámecký vrch v Náměšti nad Oslavou narazil jezdec Miroslav Fajkus v plné rychlosti se svým vozem do stromu a těžkým zraněním na místě podlehl.
21. června 2008
V průběhu rychlostní zkoušky na Horácké rallye Třebíč zahynuli oba členové posádky Miroslav Levora - Pavla Třebínová, jejichž vůz narazil do stromu.
30. května 2009
Při automobilové soutěži Rallye Posázaví na Havlíčkobrodsku zemřel řidič jednoho z vozů Karel Švec a spolujezdec byl těžce zraněn poté, co jejich auto narazilo do stromu při rychlostní zkoušce.
12. října 2009
V plzeňské nemocnici zemřel motokrosař Michael Špaček. O život osmnáctiletého jezdce lékaři bojovali od 26. září, kdy Špaček havaroval při závodu MMČR družstev v Lokti nad Ohří a utrpěl velmi vážné poranění hlavy.

Reklama