Hlavní obsah

Když havarovat, tak ve správné zatáčce, smál se Podmol. Chce zaútočit na bednu

Týden po Řecké rallye to opět rozjeli. Tentokrát závodníci z týmu Orion - Moto Racing Group bojují o úspěchy na Baja Poland. Oběma borcům se na úvod v shakedownu celkem dařilo. Milan Engel skončil na pátém místě, Libor Podmol dojel osmý. „Bylo to hodně písčité, takový motokros," popisoval Podmol podmínky. „Navigace je zcela zbytečná, jede se na plný plyn," dodal Engel. V sobotu je na programu 190kilometrový okruh, který závodní kolona objede dvakrát. Oba čeští jezdci chtějí offroadovou trať vedoucí vojenským prostorem nedaleko Štětína zvládnout co nejrychleji a bojovat o stupně vítězů.

Foto: Sport.cz

Český závodník Libor Podmol dojel osmý v shakedownu závodu Baja Poland.

Článek

V Řecku byli zvyklí na vyprahlé cesty s kameny, v Polskou zase brázdí písčité trasy s loužemi. Baja Poland je pro Podmola s Engelem dalším důležitým testem, tradiční soutěž absolvují na dakarských motorkách. A prvních sedm kilometrů nezačalo pro úspěšného freestyle motokrosaře moc dobře, už ve třetí zatáčce totiž spadl. „Položil jsem to před lidmi a fotografem. Když havarovat, tak ve správné zatáčce," usmál se Podmol, který v Řecké rallye skončil na třetím místě.

Teď chce v konkurenci více než třiceti závodníků rovněž uspět. „Bedna je v Polsku možná. Pokusíme se o to," dodal bývalý mistr světa ve freestyle motokrosu, který byl s výsledkem úvodního dílu polského závodu spokojený. „Ztratil jsem minimálně patnáct vteřin kvůli pádu, i tak jsem dojel v nejlepší desítce a jen osm vteřin za mým týmovým parťákem. Myslím, že nějaká rychlost tam je. Bavilo mě to," hlásil Podmol.

„Nečekal jsem, že cesta bude vypadat, jako by ji někdo prohrábl buldozerem. Navigace je opravdu jednoduchá, není potřeba se do ní dívat," popisoval jeho týmový kolega Engel, který v Řecku dojel na druhém místě celkového pořadí. Rozhodovat v Polsku bude zejména rychlost. „Jediné, co nás zpomalovalo, byly kaluže. Občas jsem je objížděl a tím ztrácel čas."

A jak si oba parťáci z české motorkářské stáje rozumí? „Libor je pohodář, nemá s ničím problém, adaptace na jinou sportovní disciplínu mu jde dobře," pochválil kolegu Engel, několikanásobný účastník Dakarské rallye a dalších mezinárodních cross-country soutěží.

Za tým Orion - Moto Racing Group jede v Polsku ještě Jakub Hroneš, který skončil v pátek patnáctý. „Na písku jsem ještě s dakarskou motorkou nejel. Jsem z toho mile překvapený, jelo se hezky," hlásil v cíli.

V sobotu na závodníky čekají dva velké okruhy, soutěž končí v neděli čtyřmi rychlostními zkouškami.

Reklama

Související témata: