Hlavní obsah

Plochodrážník Klatovský vykoupil medaili krví. Ocelové hřeby mu zmasakrovaly ruku

BERLÍN/PRAHA

Dvacet let čekali čeští plochodrážní jezdci na medaili z mistrovství světa na ledové ploché dráze. Získali ji o víkendu na ledovém oválu v Berlíně, ale byla vykoupena krví Jana Klatovského.

Foto: pro Sport.cz Aleš Suchánek

Ilustrační foto.

Článek

„Bylo to v první nedělní jízdě. Šel jsem dopředu vnějškem. Najednou přiletěl Fin Malinen, smekl se a vzal mě s sebou. Oba jsme vletěli do balíků slámy. Jenže já měl tu smůlu, že jsem se potkal s jeho motocyklem a levou rukou jsem se zastavil o zadní kolo... Ocelové hřeby mi rozřezaly dlaň, zápěstí i předloktní. Krev mi z ruky jen stříkala,“ vylíčil pro Sport.cz a Právo krvavé drama Jan Klatovský.

Třicet bronzových stehů

Ihned byl převezen do nemocnice, kde se podrobil náročné operaci. „Na sále jsem se dozvěděl, že brácha Antonín s Andrejem Divišem udrželi třetí místo, které jsme s Tondou vyjeli v neděli. Mám na ruce přes třicet stehů. A jsou pro mne bronzové, i když ruka, jak přišla k sobě, pekelně bolí. Tohle ale k ledové ploché dráze také patří,“ dodal.

Tahounem týmu byl Antonín Klatovský, druhý ze synů slavného otce stejného jména, který jim na šampionát připravil motocykly. „Letos jsme cítili šanci na medaili. Byli jsme i pod velkým tlakem, protože ji od nás v Česku všichni plošináři čekali. V pátečním tréninku jsem měl pád, ale s dobrým koncem, což jsem bral jako znamení, že by to mohlo vyjít. Závod byl ale strašně těžký fyzicky i psychicky,“ prozradil Antonín Klatovský.

Diviš skvěle zaskočil

První jízdu s bratrem prohráli s favorizovanými Rusy 1:5. „Na něm jsme neměli, ale s Němci, Finy, Švédy i Rakušany jsme sváděli vyrovnané souboje a vyhrávali. Bylo to hodně tvrdé, nikdo nikomu nic nedaroval. Tým jsem táhl já, ale brácha dělal moc důležité body a po prvním dnu jsme vedli o čtyři před Švédy. Neděle začala hrozně, byl to strašný pohled, když z Honzy stříkala krev. Místo něho nastoupil Andrej Diviš a odvedl skvělou práci. Také dělal moc cenné body. Když jsme pak se Švédy jeli rozhodující jízdu 3:3, bylo jasné, že máme bronz. Na medaili z ledové ploché dráhy čekala česká plošina dvacet let. Hned jsme to telefonovali bráchovi do špitálu,“ radoval se Antonín Klatovský mladší, který před deseti roky vybojoval bronz na mistrovství světa jako člen týmu Evropy.

„Jenže to nebylo ono. Dřív jsem na ledech jezdil na lepší úrovni v podstatě sám. Letos jsme měli český tým, a to má mnohem větší cenu. Bylo důležité, že se u nás doma odjelo šest závodů. V jednotlivcích, dvojicích i týmech vyhrál právě Andrej Diviš a k nám dvěma zapadl perfektně. Moc nám pomohla i Jawa Divišov, která s námi poslala i mechanika. A samozřejmě táta, jako zkušený plošinář připravil motorky i poradil,“ dodal starší z obou bratrů Antonín.

Výsledky MS:
1. Rusko 58 b., 2. Rakousko 49, 3. Česko 37, 4. Švédsko 32

Reklama