Hlavní obsah

Znovu konec! Extravagantní hvězda, která řádila i v Česku, uzavírá kariéru

Stockholm

Konec. Pole světových hvězd je výrazně ochuzeno. Nepřehlédnutelná figura ostrých bitev uzavřela kariéru. Nikoli poprvé, teď se ovšem odchod švédského plochodrážníka Antonia Lindbäcka, jeví jako mnohem pravděpodobnější než před více než deseti lety, kdy ovály také opustil. Tehdy jen na čas.

Foto: Sport.cz

Antonio Lindbäck

Článek
Fotogalerie

Podle dredů byl okamžitě identifikovatelný i s přilbou. Fanoušky kdysi přiváděly jeho kousky k šílenství, v poslední sezoně se mu ale v Grand Prix, kam se opakovaně vracel coby velká atrakce, tolik nevedlo. Ani při dvou zářijových pražských závodech neoslnil.

Celkově letos obsadil v mistrovství světa až 15. místo. "Zklamání bylo víc než úspěchů, což mě donutilo začít přemýšlet o budoucnosti. A vyšlo mi z toho, že chci dělat něco jiného. Je čas na novou životní kapitolu, s plochou dráhou jsem jako jezdec skončil," uvedl na facebooku dvojnásobný mistr světa v závodě družstev. Vypadá to, že se chce výrazně více věnovat rodině.

Pětatřicetiletý rodák z Ria, kterého adoptovali švédští rodiče, poutal pozornost výkony, účesem i jako jediný elitní jezdec tmavé pleti. Se špičkou vydržel závodit s krátkou pauzou dvacet let. Jeho první odchod byl lemován úvahami s tím, že má velké problémy s životosprávou, ovšem dlouho mimo jezdecké pole nevydržel.

Od debutu v roce 2004 absolvoval populární jezdec i 110 startů v Grand Prix a slavil tři vítězství: v roce 2012 v Terenzanu a Toruni a v roce 2016 v Cardiffu. V obou těchto letech obsadil v konečném hodnocení MS sedmé místo, což je jeho maximum.

Celkem vybojoval 13 pódiových umístění v GP. Týmové úspěchy slavil v letech 2004 a 2015, dvakrát se stal také švédským individuálním šampionem.

Opakovaně marně bojoval i o Zlatou přilbu v Pardubicích, v roce 2011 byl blizoučko... V nejstarším plochodrážní závodě skončil druhý.

Vydrží mimo hru i po právě oznámeném ukončení kariéry?

Reklama