Hlavní obsah

VIDEO: Simoncelliho tragédie Rossiho kariéru neukončí, tvrdí manažer Brivio

PRAHA

Smrt Marka Simoncelliho na Valentina Rossiho krutě dolehla, na tváři, kterou tradičně zdobí šibalský úsměv, se objevily slzy. Do paměti se vryl okamžik, který možná už nikdy nevymizí. Posadí se legendární jezdec ještě za řídítka, pod nimiž zahynul blízký kamarád, ptali se po tragédii mnozí? Podle manažera italského závodníka Davideho Brivia jsou podobné úvahy zbytečné.

Foto: Osama Faisal, ČTK/AP

Valentino Rossi (vlevo) a Marco Simoncelli na archivním snímku z dubnové Velké ceny Kataru.

Článek

Střetu zabránit nešlo. Simoncellimu ve druhém kole závodu v Malajsii podklouzla v pravé zatáčce přední guma a nebohý čtyřiadvacetiletý závodník visící na neovladatelném motocyklu vletěl přímo pod kola Colina Edwardse a Rossiho. Nebylo v lidských silách přinutit stroje ke změně směru a Simoncelli při karambolu utrpěl fatální zranění hlavy, krku a hrudníku. Ani okamžitá lékařská pomoc již nezmohla nic a talentovaný italský jezdec byl po 45 minutách prohlášen za mrtvého...

V paddocku zavládlo bezprostředně po havárii mrazivé ticho. Každý se snažil zahnat nejčernější myšlenky, všem ale bylo jasné, že dobré zprávy přijdou jen stěží. Přímo na okruhu byli Simoncelliho rodiče, přítelkyně... Zcela zdrcený byl i Rossi. SuperSic (Simoncelliho přezdívka) jej obdivoval, svým způsobem kráčel v jeho stopách, v Itálii v něm viděli nástupce devítinásobného mistra světa.

Smrtelná nehoda Marca Simoncelliho v Malajsii.foto: Reuters

A Rossi se talentovaného jezdce ujal jako mladšího sourozence, pomáhal mu, radil. Na jejich přátelství nezměnil nic ani fakt, že se z nich po Simoncelliho přestupu do MotoGP  stali soupeři. „Byl jako můj mladší brácha. Nemůžu tomu uvěřit, bude mi strašně chybět,“ napsal zlomený Rossi po tragédii na twitter. Jinou komunikaci se světem odmítl.

Smutek a šok z událostí v Sepangu byl takový, že se ihned vyrojily spekulace, zda se dvaatřicetiletý jezdec znovu odhodlá za řídítka. „Spousta lidí si kladla otázku, jestli Vale nepřestane závodit. Tohle je ale úplný nesmysl a je mi moc smutno už jen z toho, že to musím uvádět na pravou míru,“ vzkázal Brivio přes twitter.

Z hrozivého zážitku se pokouší sebrat i Edwards, který navíc při pádu utrpěl zranění. "Odchod přítele je velká rána. Snažím se dát mentálně dohromady, byl to velice tragický incident. Fyzicky to - kromě vykloubeného ramene a poškozených vazů - vypadá na frakturu v obou zápěstích a levém kotníku. Víc odhalí středeční rentgen. ," napsal sedmatřicetiletý americký závodník na facebooku.

Reklama