Hlavní obsah

VIDEO: U rakve měl dvě motorky i helmu. Tak se uslzená Itálie naposledy loučila se Simoncellim

CORIANO

Itálie truchlila a tonula v záplavě slz, celý motocyklový svět s ní. Rodina, příbuzní, přátelé a na deset tisíc motoristických příznivců se naposledy loučilo v městečku Coriano s čtyřiadvacetiletým motocyklovým závodníkem Marcem Simoncellim, který v neděli tragicky zahynul při Velké ceně Malajsie. „Učil jsem ho, aby byl bojovníkem a nikdy se nevzdával. Teď jen nevím, zda to bylo dobře nebo špatně,“ povzdechl si zarmoucený Simoncelliho otec Paul, když společně s manželkou Rosselou přijímali stovky a stovky projevů soustrasti.

Foto: Reuters

Rakev s tragicky zesnulým Marcem Simoncellim putuje do kostela, kde se s ním rozloučila italská veřejnost.

Článek

Smuteční obřad se konal dnes odpoledne v kostele Santa Maria Assunta v Simoncelliho rodném městečku Coriano nedaleko od Rimini. V chrámové lodi stály vedle rakve s ostatky mladého motocyklového závodníka i dva stroje, na nichž slavil největší úspěch – dvěstěpadesátka, se kterou získal v roce 2008 titul mistra světa, a stroj elitní třídy MotoGP, s nímž závodil i v Sepangu.

Otec si přál, aby u rakve stály motorky

Umístění obou motocyklů přímo v kostele u rakve domluvil Simoncelliho otec Paul s místním farářem otcem Paulem. Tomu se podobná myšlenka sice moc nelíbila, ale nakonec se nechal přesvědčit.

Valentino Rossi přichází na pohřeb Marka Simoncelliho v městečku Coriano.foto: ČTK/AP/

U rakve ležela i Simoncelliho helma, do níž ukrýval svou bujnou hřívu... Mezi smutečními hosty byli zástupci stáje Honda Gresini, za kterou Simoncelli jezdil, devítinásobný mistr světa Valentino Rossi a jezdci Jorge Lorenzo, Loris Capirossi či bývalý motocyklista Sete Gibernau.

Otec zesnulého italského motocyklisty Marca Paolo Simoncellifoto: www.gazzetta.it

Obřad přenášený na velkoplošné obrazovky před kostelem i na nedalekém náměstí sledovaly tisíce Simoncelliho fanoušků, kteří se sjeli nejen z Itálie, ale i z celého světa. Mnozí oblečení do trik se symbolickým číslem 58, jež patřilo jejich idolu. Všudem kolem kostela se vršily hory květin a hořely tisíce svíček.

Poslední aplaus před kostelem

Po osmdesátiminutovém smutečním obřadu, který sloužil otec Paul, byla rakev s kyticí z bílých květů vynesena na prostranství před kostelem, kde přihlížející, motocykloví fanoušci a Marcovi obdivovatelé vzdali Simoncellimu poslední hold dlouhotrvajícím aplausem.

Otec Paul, matka Rossela, sestra, stejně jako přítelkyně Paula jen těžko skrývali smutek a dojetí. Zvláště, když závodníci oblečení v motocyklových kombinézách poklekli k rakvi, zejména, když se se svým mladým přítelem loučil Valentino Rossi.

Valentino Rossi (vlevo) a Marco Simoncelli na archivním snímku z dubnové Velké ceny Kataru.foto: ČTK/AP/Osama Faisal

„Mám na něho moc a moc vzpomínek, protože jsme spolu trávili spoustu čas. Pomalu každý den jsme byli pohromadě. Trénovali jsme spolu, mučili se v posilovně, chodili jezdit na všem, co má motor. Jeho život byl jednou velkou vášní k pohybu, což ho provázelo až konce,“ vzpomínal na svého mladého přítele Valentino Rossi.

„Bylo to nešťastná náhoda. Stačilo deset centimetrů mohla to odnést záda nebo rameno,“ truchlil Simoncelliho otec Paul.“ Vypadá krásně, i když je mrtvý. A já ho pořád miluji.“

Schází nám jeho chaos, přiznávala matka

On, jeho manželka Rossela a přítelkyně Paula se v předvečer pohřbu trochu překvapivě objevili na obrazovkách italské televize v populárním a velice sledovaném pořadu Matrix. Tam také poprvé od smrti syna promluvila Marcova matka.

Už ve středu se přišlo v Corianu rozloučit s tragicky zahynulým motocyklistou Marcem Simoncellim do městského divadla tisíce lidí.foto: ČTK/AP/Gianfilippo Oggioni

„Měl motorky rád, a proto jsme mu pomáhali, protože kdyby nedělal to, co nade vše miloval, stal by se pro něho život nudný. Jeho silný hlas byl pořád slyšet po celém našem domě a teď mě schází. Nepořádek a chaos, který po sobě zanechával, zrovna tak,“ jen těžko před kamerami zadržovala slzy.

Otec a matka přicházejí na veřejné rozloučení s jejich synem Marcem Simoncellim.foto: Reuters

Přítelkyně Paula ho hledala v jejich domě

I Marcova přítelkyně Pula se před objektivy jen těžko ovládala. „Byla jsem v depu, když spadl a odletěla mu helma. V tu chvíli jsem věděla, že se mohu jen modlit k Bohu. Doufala jsem, že mě uslyší, ale nebylo tomu tak. A pak jsem si vzpomněla Marca, která po každém utrpěném zranění žertoval: Pokud nechceš, aby se ti něco stalo, buď doma,“ líčila kritické momenty na okruhu v Sepangu.  Pak se dokonce svěřila, že se po návratu z Malajsie vydala do nového domu, který společně stavěli.

„Vždycky tvrdil, že nás nic neoddělí, takže jsem mu šla říct, že neměl pravdu. Myslela jsem, že mi dá nějaké znamení, že je pořád se mnou, ale nedočkala jsem,“ přiznávala. „Slyším všude kolem sebe, že jsem mladá a bolest časem odezní, ale já vím, že šťastná už nikdy nebudu. Mám před sebou třeba sedmdesát let života, ale bez Marca.“

Fotbaloví fanoušci Neapole vzpomněli na tragicky zesnulého Marca Simoncelliho před zápasem Serie A.foto: Reuters/Ciro De Luca

Vyřaďte navždy číslo 58, žádá prezident

V den Simoncelliho pohřebu se prezident Italské motocyklové federace Paolo Sesti oficiálně obrátil na vedení MotoGP s žádostí, aby Simoncelliho číslo 58 byla navždy vyřazeno z královské kubatury. V minulosti už z ní zmizela čísla 74 patřící Katovi a číslo 34, s nímž jezdil Schwantz.

„Budě to způsob, jak si navždy připomínat jezdce, jenž oživoval paddock svým talentem, rychlostí a mimořádnou osobností. Jako člověk i jezdec nám bude chybět,“ napsal Sesti s tím, že Dorna určitě pochopí hluboký smysl této žádosti a vyhoví jí.

Reklama