Hlavní obsah

Bojovník Kuchař po rakovině už zase skáče. Nepřipouštěl jsem si, že bych to nedal, tvrdí

Při nezdařených dopadech si Petr Kuchař přivodil desítky zranění, ale s nejtěžším sokem se utkal letos, kdy mu lékaři diagnostikovali nádor v krku. Devětatřicetiletá legenda českého freestyle motokrosu je však zpět! V sobotu se představí při posledním ročníku Gladiator Games od 19:45 v pražské 02 Areně.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Petr Kuchař se znovu představí na Gladiator Games.

Článek

Vyrovnával jste se i díky překonaným četným těžkým zraněním s diagnózou snáze?

Při takové věci si to celé v hlavě přehodnotíte. Nějaké zlomené ruce a nohy jsou proti tomu krávoviny. Tohle přijde zničehonic a odrovná vás to daleko víc. Svým způsobem jsem ale zvyklý bojovat, tak jsem bojoval od začátku a nepřipouštěl si, že bych to nedal.

Takže jste se s nemocí psychicky srovnal rychle?

Nebylo to nic jednoduchýho, ale byly tam stovky dalších pacientů, nepřipadám si nějak výjimečnej. Já už se půl roku neúspěšně léčil s něčím jiným, tak jsem byl rád, že se aspoň konečně něco zjistilo a k něčemu to povede. Doktoři vědí, jak to člověku říct, aby to psychicky zvládl, a já věděl, že jsem v dobrých rukou a za půl roku to bude dobrý. Jak se zahájila léčba, byly vidět výsledky. Stejně nemáte moc možností, co s tím dělat. Jen poslouchat příkazy a postavit se tomu čelem.

Jak dlouho jste nemohl jezdit?

Přes tři čtvrtě roku.

Byl návrat na motorku mezníkem, kdy jste si řekl, že teď už je to dobré?

Přesně tak. Chemoterapie je záhul pro celé tělo a vůbec nevíte, co to s vámi udělá, tělo je v hrozném stavu. Ale nedalo mi to a koncem srpna jsem se zkusil svézt a zjistil, že to je super. Mělo to na mě hrozně blahodárný vliv a já věděl, že jedu dál.

Jak tělo po chemoterapii reagovalo na fyzickou zátěž?

Tělo to odrovná a chvíli trvá, než se vrátí zpátky, mnohem déle než po úrazu. Důležité je se na to nevykašlat, teď už je to v pohodě.

Triky tělo nezapomene?

Jezdím na motorce celý život, je to pro mě přirozené jako chůze a jídlo. Samozřejmě to bylo se strachem a přemýšlením, ale už třetí trénink jsem se točil hlavou dolů. Člověk to nezapomene.

Ptal jste se lékařů, než jste začal jezdit?

Neptal, ale oni mi to nezakazovali. Při léčbě je třeba udržovat psychickou pohodu a mě tohle léčilo. I když samozřejmě chvíli trvalo, než se tělo dostalo do normálu. Ten poslední rok byl na prd, ale teď už dva měsíce jezdím a v sobotu budu připraven to odskákat v celé parádě.

Bude to pro vás emotivní návrat?

Je to pro mě po roce velká akce, i když už jsem v Brně jednu jiného charakteru absolvoval. Moc si toho cením, jsem šťastnej, že jsem mohl být na začátku i na konci Gladiator Games a můžu to odskákat. Je to pro mě výjimečný, tak si to chci užít.

Reklama