Hlavní obsah

Další oběť koronaviru. Zemřel šestinásobný mistr světa v motokrosu

Fanoušci motorsportu truchlí. Ve věku 77 let zemřela belgická motokrosová legenda Joël Robert. Šestinásobný světový šampion v kubatuře do 250 ccm z přelomu 60. a 70. let minulého století podlehl na klinice v Charleroi komplikacím spojeným s těžkým průběhem nemoci covid-19, píší tamní média.

Foto: Twitter @LiveMXMagazine

Belgická motokrosová legenda Joël Robert.

Článek

Robert získal první světový titul jako 21letý v roce 1964 na slavné ČZ ze Strakonic, úspěch na stroji československé značky zopakoval ještě v letech 1968 a 1969. Pak přesedlal na Suzuki, s níž přidal v letech 1970 - 1972 další tři mistrovské tituly. Celkem vyhrál 50 Velkých cen a jeho zápis překonal po bezmála 30 letech až v novém miléniu jeho další slavný krajan Stefan Everts.

Třikrát skončil v tehdy nejprestižnější třídě světového motokrosu v celkovém hodnocení světového šampionátu druhý, po skončení kariéry byl kapitánem Belgie v motokrosové soutěži Národů. V roce 2000 byl Robert uveden do Síně slávy.

V posledních letech se jeho zdravotní stav zhoršoval. Utrpěl infarkt, třikrát mozkovou příhodu a potýkal se s poškozenými plícemi. Robert byl rovněž silný diabetik a v roce 2018 mu lékaři amputovali nohu. Začátkem letošního roku byl s koronavirem převezen do nemocnice v Gilly, kde musel být kvůli těžkému průběhu nemoci uveden do umělého spánku. Lékařům se už ale jeho život zachránit nepodařilo...

Reklama