Hlavní obsah

Hvězdu, která se vrátila z penze, na slavný závod letos nevzali. České řady prořídly

Velkolepý závěr sezony se blíží. Tradičně silné obsazení bude mít 3. října nejstarší plochodrážní závod světa Zlatá přilba. Ve startovní listině 73. ročníku pardubického podniku figuruje pětice účastníků letošního seriálu Grand Prix v čele s hvězdným Australanem Jasonem Doylem. Ten loni na svítkovském oválu, kde se jezdí Zlatá přilba nepřetržitě od roku 1964, završil vítězný hattrick. Chybět naopak budou z různých příčin nejlepší čeští závodníci.

Foto: Aleš Suchánek

Australan Jason Crump na archivním snímku při jednom z dřívějších závodů v Pardubicích.

Článek

Vedle Doylea bojují letos mezi plochodrážní elitou o titul světového šampiona také jeho krajan Max Fricke, Slovák Martin Vaculík, Slovinec Matej Žagar a Dán Anders Thomsen. Představí se ale i další z minulých vítězů Australan Chris Holder (2014), Polák Rune Holta (2009 a 2011) či Dán Hans Andersen (2008). "Zájem o start byl mezi jezdci jako obvykle ohromný. Takový Jason Doyle se na závod těší už od května," říká ředitel a manažer závodu Evžen Erban.

Divákům se představí další známá jména světa levotočivých zatáček: Holderův mladší bratr Jack, Dán Niels Kristian Iversen, Fin Timo Lahti, Brit Chris Harris, Ital Paco Castagna, Polák Patryk Dudek a již podvacáté pojede na závěr kariéry Zlatou přilbu další Ital Alessandro Milanese.

Ve hře byly i další legendy. "Hodně jsem stál o Nikiho Pedersena, který když je na dráze, tak je vždy něco zajímavého k vidění. Bohužel se mi ho nepodařilo dohnat," mrzí Erbana neúčast vítěze z roku 2010 a trojnásobného mistra světa. Erban měl zájem i o start australského veterána Jasona Crumpa. Trojnásobný mistr a dvojnásobný vítěz Zlaté přilby se letos vrátil k závodění a ve 46 letech stále prokazuje své umění.

"Přemýšlel jsem o tom. Jenže ve chvíli, kdy jsem chtěl Jasona oslovit, měl dost těžké zranění. Ale trošku se z toho vzpamatovává. S Jasonem máme moc dobré vztahy a rád by přijel, ale abych tam měl šestačtyřicetiletého chlapa, který není úplně fit... Domluvili jsme se tedy, že když se mu nic nestane, pojede u nás příští rok. Aneb dobří holubi se vracejí," říká Erban.

Značně prořídly české řady. Pojede zkušený Josef Franc, ale scházet budou Václav Milík, Eduard Krčmář a možná také Jan Kvěch. Milíka po přestupu do Krosna čeká finále polské ligy. Krčmář po zranění v Debrecínu uzavřel sezonu. Podobně je na tom kvůli zlomenině v ruce a vyhozenému ramenu Kvěch, který se však chce ještě pokusit o návrat. Ve čtvrtek před závodem zkusí v Praze trénovat a následně se rozhodne, zda se představí v Pardubicích.

Zlatá přilba bude jako obvykle vrcholem plochodrážního víkendu, který zahájí v pátek 1. října finálový závod mistrovství světa jezdců do 21 let. V sobotu přijdou na řadu 47. ročník Zlaté stuhy juniorů a závod světového šampionátu ve Flat Tracku. V neděli od 12 hodin začnou úvodní jízdy Zlaté přilby.

Unikátní trofej z ryzího stříbra pozlacenou několika gramy zlata připravil pro vítěze opět klenotník Pavel Lejhanec. "Tentokrát s malou změnou - trofej nemá nápis "Zlatá přilba České republiky" vyrytý, ale je vyhotovený ze stříbra. Přilba nám proto přibrala trochu na váze, snad to nebude vítězi vadit," říká s úsměvem Lejhanec.

Volná místa pro překvapení?

Na Zlatou přilbu v pondělí 4. října večer (18) tradičně naváže Tomíčkův memoriál v Praze na Markétě. Po loňské pauze kvůli covidu se tak hvězdy v tradičním podzimním termínu vrátí do metropole. Završen tak bude celý velký plochodrážní víkend, na který už běží předprodej vstupenek.

V pražském závodě budou kromě domácích Václava Milíka či Josefa France startovat Brit Adam Ellis, Němec Lukas Finehage, Slovinec Nick Škorja a Lotyš Francis Gusts. Ve startovní listině ještě zbývají volná místa pro další jezdce.

Na domácí scéně mezitím skončila extraliga. Poslední závod v Praze vyhrál AK Markéta, ale tentokrát až poslední Pardubice měly již dříve jistý titul a polské Gniezno skončilo při celkové bodové rovnosti před Pražany, protože nasbíralo více tzv. malých bodů. Nedařilo se Milíkovi, opora Pardubic v jedné z jízd dokonce vůbec nebodovala.

Extraliga družstev na ploché dráze - závěrečné 4. kolo v Praze:
1. Markéta Praha 34
2. Gniezno/Liberec 32
3. Slaný 29
4. Pardubice 25
Konečné pořadí:
1. Pardubice 12 b. (124)
2. Gniezno/Liberec 10 (125)
3. Markéta Praha 10 (121)
4. Slaný 8 (116)
Pardubická Zlatá přilba získala titul už před závěrečným kolem.
Velká cena Unitop jednotlivců:
1. Franc (Markéta)
2. Smetana (Markéta)
3. Klíma (Markéta)
Láká vás tradiční plochodrážní víkend na konci sezony?
Ano, je to klasika, vyrazím do Pardubic i Prahy
7 %
Ano, aspoň na jeden závod půjdu, spíše do Pardubic
20,3 %
Ano, aspoň na jeden závod půjdu, spíše do Prahy
5,7 %
Ano, ale zůstanu jen u TV nebo internetu
52,4 %
Ne, ale jen proto, že nebudu mít čas
3,3 %
Neláká mě vůbec
11,3 %
Celkem hlasovalo 487 čtenářů.

Reklama

Související témata: