Hlavní obsah

Letošní závod Grand Prix silničních motocyklů prodělal téměř 42 miliónů korun

Brno

Letošní závod Grand Prix silničních motocyklů na Masarykově okruhu prodělal 41,7 miliónu korun. Oznámilo to vedení brněnského Automotodromu. Meziročně se ztráta prestižního podniku, který je součástí světového šampionátu, zvýšila o necelý milión korun.

Foto: Profimedia.cz

Přípravy na Masarykově okruhu

Článek

Pořadatelům přitom vzrostly tržby ze vstupného. „Velkou cenu navštívilo koncem srpna 222 710 diváků, což je o deset tisíc víc než v roce 2012. Kromě toho jsme lístky mírně zdražili. Díky tomu jsme letos na vstupném vydělali 53,6 miliónu, což je o sedmnáct procent víc než v předchozím roce. Jenže jsme tím jen částečně kompenzovali snížené dotace od ministerstva školství a města Brna i narůstající zalistovací poplatek, který tvoří zhruba polovinu veškerých nákladů. Na tom je vidět, jak nekonečný boj vedeme," sdělila předsedkyně představenstva Automotodromu Brno Ivana Ulmanová.

Přesto se Grand Prix pojede v jihomoravské metropoli i příští rok, tentokrát v termínu 15.-17. srpna. „Na to, jak se vyvine situace třeba ohledně sestavení nové vlády, jsme si nemohli dovolit čekat. Rozjíždíme už předprodej vstupenek, a to za velmi zajímavé ceny. Začínáme je prodávat o čtyřicet procent levněji, než budou k mání v přímém prodeji," upozornil motoristické fandy marketingový ředitel Michal Klouda.

Ulmanová se obává, že kvůli zásahu České národní banky, jímž oslabila korunu, výše zalistovacího poplatku opět vzroste. „Věříme, že nám dál zůstane nakloněn Jihomoravský kraj a podporu nesníží ani brněnská radnice. Zastání jsme našli také u některých senátorů v čele s Marcelem Chládkem (ČSSD). Ti s námi souhlasí, že by celý poplatek měl uhradit stát, jak je to běžné ve většině ostatních zemí. S takovou žádostí jsme se obrátili na vládu," prozradila.

To, že se v roce 2014 Velká cena na Masarykově okruhu uskuteční o týden dřív než letos, organizátoři přivítali. „Budeme se díky tomu moct vrátit k tradičnímu programu se závěrečným vrcholem v podobě závodu MotoGP. A protože se další podnik šampionátu v britském Silverstonu pak uskuteční až za dva týdny, je možné, že se u nás někteří přední jezdci zdrží ještě dva dny na testech," domnívá se Ulmanová.

Reklama

Související témata: