Hlavní obsah

Kornfeil zajel parádně kvalifikaci v Kataru a na úvod MS odstartuje ze čtvrtého místa

Dauhá

Motocyklový jezdec Jakub Kornfeil v sobotu na úvod mistrovství světa vyrovnal své maximum v kvalifikaci a do zahajovací Velké ceny Kataru odstartuje ze čtvrtého místa. Další český zástupce v kategorii Moto3 Karel Hanika zajel při debutu v elitním seriálu devatenáctý čas.

Foto: Sport.cz

Jakub Kornfeil

Článek

Pole position si zajistil úřadující vicemistr světa Španěl Álex Rins, který porazil o 152 tisícin sekundy krajana Álexe Márqueze. Před Kornfeilem skončil ještě Australan Jack Miller. Český jezdec si poprvé vybojoval pozici na začátku druhé řady na startu předloni v Le Mans, kde byl rovněž čtvrtý v kvalifikaci.

Kornfeil, jenž loni zaznamenal 22. místem v Kataru svůj nejhorší výsledek v závodech, které dokončil, zaostal za Rinsovým časem o 542 tisícin. Hanika ztratil přes dvě sekundy.

"I přesto, že jsme tady dokázali být druzí, čtvrté místo není vůbec špatné," připomněl na svém webu Kornfeil zajeté časy ze čtvrtečních tréninků. "Dali jsme do toho opravdu maximum a musíme být spokojení. Výchozí pozice do závodu není vůbec špatná a zítra žádné taktizování a vyčkávání, prostě jedeme pořád dopředu. Motorka funguje velmi dobře, stejně jako celý tým," pochvaloval si dvacetiletý jezdec.

Abraham byl osmnáctý

Jediný český zástupce v MotoGP Karel Abraham, jenž kvůli zranění ramena vynechal posledních pět Velkých cen minulé sezóny, obsadil osmé místo v první části kvalifikace a celkově byl klasifikován jako osmnáctý.

"Škoda, jak to vyšlo na konci kvalifikace. Poslední dvě kola jsem se mohl vyvézt za Colinem Edwardsem, jenže ten v jednu chvíli zaklapl a zpomalili jsme. Těch pár vteřin ztráty bohužel rozhodlo o tom, že jsem do cíle dojel těsně potom, co odmávli konec kvalifikace. Takže o to poslední kolo, které jsme ještě mohli využít k vylepšení času, jsem přišel a to nás možná stálo pár pozic na startu," uvedl na svém webu Abraham.

Pole position si vyjel úřadující mistr světa Marc Márquez, i když se v Kataru posadil na svou hodnu poprvé po šesti týdnech od zlomeniny nohy. V první řadě ho doplní krajan Alvaro Bautista a Brit Bradley Smith.

Reklama

Související témata: