Hlavní obsah

Hanika ve Valencii pojede z 13. místa, Kornfeil až z osmé řady

Valencie
Aktualizováno

Karel Hanika předčil v českém souboji v sobotní kvalifikaci na motocyklovou Velkou cenu Valencie Jakuba Kornfeila a do závodu Moto3 vyrazí v neděli z 13. místa na startu. Kornfeil po nadějných trénincích zajel až 24. čas a při obhajobě loňského třetího místa bude stát na roštu v osmé řadě. Premiérovou pole position v kariéře si před posledním závodem sezóny zajistil Španěl Arón Canet.

Foto: Profimedia.cz

Český motocyklový jezdec Karel Hanika.

Článek

Hanika ve Valencii startuje díky divoké kartě a kvalifikační výsledek mu dává šanci na první bodový zisk v sezoně. Ze seriálu vypadl v červnu kvůli neuspokojivým výsledkům, výjimečně startoval ještě v domácí Grand Prix v Brně, kde obsadil 16. místo. Ve velmi vyrovnané kvalifikaci zaostal za Canetem o 399 tisícin.

Kornfeil nenavázal na dopolední poslední trénink, ve kterém zajel sedmý čas. V kombinaci tří tréninkových jednotek byl desátý, ale v boji o co nejvýhodnější pozici na startu bylo rychlejších 23 soupeřů. Od prvního místa přitom českého jezdce dělilo jen 736 tisícin.

"Od druhého tréninku jsme byli docela vepředu. Nicméně pole je tady opravdu strašně vyrovnané, takže se nabízí dvě možnosti výsledků. Buď to bude opravdu pecka, nebo prostě ztratíte o nějakou tu desetinku navíc a pozice bude katastrofální," uvedl Kornfeil v tiskové zprávě. "V kvalifikaci jsem se dvakrát pokoušel zavěsit za rychlé jezdce, ale na trati to bylo trošku chaotické. Najít tam nějaký prostor nebylo snadné. Zkrátka bez slipstreamu ani ránu," konstatoval český jezdec.

Kornfeil se bude v neděli snažit udržet v elitní desítce konečného pořadí. Po druhém místě z minulé Grand Prix v Sepangu je osmý, jeho maximem je dosud 11. místo z roku 2013. "Vidíme ty minimální rozestupy, motorku máme nastavenou dobře, takže na závod jsme připraveni," dodal.

V královské MotoGP si pro svůj poslední závod před odchodem z Yamahy k Ducati zajistil pole position sesazený mistr světa Jorge Lorenzo a na domácí trati se zaskvěl rekordem okruhu 1:29,401. Jeho loňský nejlepší čas pokořil i další Španěl a staronový šampión Marc Márquez.

Kvalifikace na Velkou cenu Valencie
Moto3:
1. Canet (Šp./Honda) 1:39,261
2. B. Binder (JAR/KTM) -0,018
3. Ono (Jap./Honda) -0,122
...
13. Hanika (ČR/KTM) -0,399
24. Kornfeil (ČR/Honda) -0,736
Moto2:
1. Zarco (Fr./Kalex) 1:34,879
2. Lüthi (Švýc./Kalex) -0,006
3. Morbidelli (It./Kalex) -0,054
MotoGP:
1. Lorenzo (Šp./Yamaha) 1:29,401
2. M. Márquez (Šp./Honda) -0,340
3. Rossi (It./Yamaha) -0,727

Reklama

Související témata: