Hlavní obsah

Plochodrážník Aleš Dryml bude bojovat o postup do Grand Prix

MIŠKOLC

Nejlepší český plochodrážní jezdec Aleš Dryml má šanci vrátit se v příští sezóně mezi účastníky elitního seriálu Grand Prix. Pardubický plošinář dokázal jako jediný Čech zvládnout semifinálový závod a postoupil do závěrečné kvalifikace o mistrovství světa. Podařilo se mu to díky druhému místu v maďarském Miškolci, kde se o víkendu konal jeden z trojice závodů.

Foto: ČTK/Michal Doležal

Aleš Dryml zvedá motocykl po pádu ve finále Zlaté přilby.

Článek

Dryml se vyrovnal i s havárií ve své druhé jízdě, kdy upadl a vyrazil si dech. "Naštěstí to byl jediný problém. Motocykl to přežil bez úhony, to jsem byl hrozně rád, protože jel výborně," uvedl Dryml v rozhovoru s dopisovatelem ČTK. Potěšila ho i skutečnost, že jej rozhodčí pustili na start opakované jízdy, kterou poté vyhrál.

Obdobně se mu vedlo i v dalších jízdách kvalifikační části a bezpečně prošel do čtyřčlenného finále, díky čemuž měl zajištěn postup do kvalifikace o Grand Prix. V poslední jízdě sice prohrál se Slovincem Matejem Ferjanen, ale mrzet ho to nemuselo. "Odstartoval jsem druhý za Ferjanem a přiznám se, že už jsem neměl chuť na něho nic zkoušet. Tyhle závody se jezdí na postup a člověk musí mít rozum. Bylo by to příliš velké riziko," řekl Aleš Dryml.

Další Češi tak úspěšní nebyli. Lukáše Drymla připravil o možný postup pád v dodatkové jízdě v polském Tarnowě, kde neuspěl ani Bohumil Brhel. Ve slovenské Žarnovnici pohasly naděje Tomáše Topinky a Vladimíra Višvádera.

Takzvané Grand finále, v kterém se představí šestnáct postupujících, se uskuteční 19. srpna ve švédské Vetlandě. Ve hře budou tři volná místa pro příští ročník Grand Prix. Světový seriál se totiž po dvou letech vrací k dřívějšímu systému závodů mistrovství světa. V patnáctičlenném startovním poli bude osm závodníků z letošního seriálu, tři z kvalifikace a zbývající čtyři místa bude obsazovat promotér divokými kartami.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.