Hlavní obsah

Už nebudu za otloukánka, plánuje Pešek

PRAHA

Lukáš Pešek oživuje zašlou slávu českých jezdců na silničních motocyklech. V mistrovství světa třídy do 125 ccm se tenhle teprve dvacetiletý mladíček na stroji Derbi v letošní sezóně už třikrát probil na stupně vítězů. Triumf mu však stále uniká, ale věří, že druhá polovina sezóny mu vysněné vítězství přinese.

Článek

"Nevím, jestli mám být z té své bilance nadšený, nebo rozpačitý," přemítá mladý závodník. V dosavadních odjetých GP totiž na okruzích v Mugellu a Sachsenringu skončil třetí, v Jerezu se posunul o pozici výše.

Vždy však bylo blízko k vítězství. V několika dalších závodech stupně vítězů těsně unikly. "Vždy chyběl jen kousíček. V obou závodech, které jsem dokončil třetí, jsem měl pole position," posteskne si Pešek. I s odstupem ho mrzí taktická chyba, které se dopustil v Mugellu. "Měl jsem do poslední zatáčky najet první a vyhrál bych," je přesvědčen.

K triumfu mu chybělo štěstí, ale také více důrazu. "Musím přidat více agresivity. Nesmí se mi stávat, že mě ostatní vytlačí v nájezdech do zatáčky. Já to soupeřům pořád hodně ulehčuji. Musím více přitlačit a nebrat na nikoho ohledy. Už nesmím být za otloukánka," plánuje před zbývajícími osmi závody borec, jemuž patří v průběžném pořadí šesté místo.

Tlaku se nebojí

Teď si užívá dlouhého volna. V USA totiž startovaly jen nejsilnější stroje kubatury MotoGP a další závod se jede až 20. srpna. Hostit ho bude Brno. "Není to pro mě žádná výhoda. Borci, kteří jezdí mistrovství světa, znají všechny okruhy a nerozlišují, jestli jedou doma," vysvětluje Pešek.

Dosáhnout však na nejvyšší příčku právě při GP České republiky je velkým snem. Vždyť naposledy triumf pro české, respektive československé barvy, zařídil František Šťastný v šedesátých letech.

"Bylo by to parádní, kdybych se první výhry dočkal v Brně. Udělám pro to všechno," slibuje Pešek. Na Masarykově okruhu bude mít obrovskou podporu. V prodeji jsou trička s jeho číslem 52 a jménem. A jdou na dračku.

"Na tribunách by jich mělo být hodně. A samozřejmě vás nakopne, když projíždíte okruh a vidíte, jakou máte podporu. Člověka to povzbudí," vypráví borec, jenž má přezdívku Česílko. Vodník ze známého večerníčku se však na trička nedostal. "Vyráběla se narychlo," vysvětluje Pešek.

Aby ukončil léta českého vítězného půstu, v přípravě tvrdě dře. "Pracuji na fyzičce, nikam na dovolenou se nechystám. Maximálně s bráchou na závody do Mostu," culí se, že i volný čas tráví na okruhu.

Mnohem více tak na něho doléhá tlak a velké očekávání fanoušků. Ze všech stran slyší, že je na čase soupeře pokořit. "Nijak mě ten rostoucí zájem nestresuje. Nebojím se toho tlaku. Spíše mě to požene vpřed," říká Pešek, jenž by rád v konečném účtování pronikl mezi tři nejlepší. "Je to v mých silách. Musím jen udržet nastavenou laťku a přidat další stupně vítězů."

Reklama