Hlavní obsah

Hvězdy ploché dráhy zase rozsvítí Markétu. Nikde jinde na světě se tolikrát Grand Prix nejela

Praha

Na žádném jiném místě planety se Grand Prix nejezdí nepřetržitě tak dlouho. Už podvaadvacáté za sebou uvidí dnes večer pražská Markéta přehlídku plochodrážních es a kromě zraněného slovenského plochodrážníka Martina Vaculíka, který léčí zlomený kotník a místo něj nastoupí náhradník Niels Kristian Iversen z Dánska, se objeví celá světová špička.

Foto: Sport.cz

Plochá dráha - ilustrační snímek z GP v Praze na Markétě.

Článek

Domácí stopu udělají na divokou kartu už popáté startující Václav Milík, jemuž včerejší los přidělil na rozpisu číslo 2, takže se představí hned v úvodní jízdě, která odstartuje přesně v 19.00 h. Role rezervy připadala další tuzemským závodníkům Josef Franc s Eduardem Krčmářem.

Česká metropole je druhou zastávkou z deseti v celém seriálu mistrovství světa a jako jeho lídr dorazil Švéd Fredrik Lindgren. „Konečně začínám sklízet plody dřiny z posledních let," říkal, když si v Praze sáhl pro startovní číslo 1. „Snad je to víc než jen symbolické," naznačil plošinář, jenž paradoxně na úvod ve Varšavě nasbíral více bodů, než vítěz finálové jízdy Brit Tai Woffinden.

„Už první závod seriálu ukázal, že nás čekají hodně napínavé bitvy a za sebe věřím, že přijdou brzy i další radosti," míní dvojnásobný mistr světa, jenž na pražském oválu kraloval už třikrát, naposledy ale v roce 2015. „Nejvyšší čas, aby mě Markéta zase udělala šťastným," dodal Woffinden.

Vylosovanou třináctku pro dnešní závod nepovažuje za nešťastnou téměř 48letý Greg Hancock, jenž od vzniku Grand Prix v roce 1995 nevynechal jedinou sezónu a už čtyřikrát slavil titul mistra světa. „Mezi těmi kluky nemám čas stárnout. Na pražský závod se pokaždé těším hlavně kvůli výborné kulise," říká Američan.

Nicki Pedersen si vylosoval devítku a pojede i s naštípnutou kostí v ruce, což je důsledek pádu minule ve Varšavě. „Plošináři mají práh bolesti posunutý jinam," usmál se 41letý Dán, jenž je sice dost potlučen, přesto se postaví na start.

Vyprodanému hledišti, jehož kapacitu přitom ještě navýšila dodatečně montovaná tribuna u depa pro 250 diváků a nakonec se zaprášilo i po lístcích na stání, se s číslem 15 představí i loňský a předloňský pražský vítěz Australan Jason Doyle.

Reklama

Související témata: