Hlavní obsah

Loeb obhájil titul v automobilové exhibici Race of Champions

LONDÝN

Pětinásobný mistr světa v rallye Sébastian Loeb vyhrál automobilovou exhibici Race of Champions. Ve finále na upravené ploše londýnského fotbalového stadiónu Wembley porazil bývalého pilota formule 1 Davida Coultharda.

Článek

Loeb v neděli vyhrál prestižní závod potřetí v kariéře. V roce 2005 triumfoval na pařížském stadionu Stade de France a o dva roky dříve na Kanárských ostrovech.

Francouzský úřadující mistr světa v rallye vstoupil do série tří finálových jízd vítězstvím, Coulthard v druhé vyrovnal a o šampionovi tak rozhodoval závěrečný závod. V něm si pro třetí titul z Race of Champions dojel Loeb, když domácího jezdce v dramatickém finiši před 46.312 diváky porazil o tři desetiny vteřiny.

"Když jsem se postavil na start, chtěl jsem vyhrát," řekl Loeb na oficiálních stránkách závodu. "Vždycky se rád takové akce zúčastním a ani nemusím vyhrát," přidal Coulthard. "Skvěle se tady závodí a pro fanoušky není nic lepšího, když vidí celou trať," dodal.

Ekström vypadl v semifinále

Loňský vítěz Mattias Ekström z německé série DTM vypadl v semifinále, v soutěži jednotlivců se nedařilo ani sedminásobnému šampionovi formule 1 Michaelu Schumacherovi a jeho krajanovi Sebastianu Vettelovi.

Němečtí piloti si však spravili náladu v závodech týmů, kde dokázali obhájit loňský triumf. Ve finále porazili skandinávské reprezentanty Ekströma a vítěze slavného závodu 24 hodin Le Mans Toma Kristensena.

Podle původního programu se měl v rámci exhibičního večera ve Wembley utkat v souboji "muže se strojem" úřadující mistr světa formule 1 Lewis Hamilton ve svém monopostu McLaren s olympijským šampiónem v dráhové cyklistice Chrisem Hoyem. Ze závodu ale nakonec sešlo kvůli nebezpečné trati.

"Je to škoda, protože já i Lewis jsme se hodně těšili. Bezpečnost je však na prvním místě," řekl Hoy. "Když jsem zkoušel trať ve středu, všechno bylo perfektní. Ale po včerejším hustém dešti a poté, co se dnes na trať dostal olej, by to bylo dost nebezpečné," dodal.

Reklama