Hlavní obsah

Rasismus? Oprátka v garáži černošského závodníka byla dílem náhody, ukázalo vyšetřování

Talladega/Praha

Během nedělního závodu NASCAR na okruhu Talladega Superspeedway v Alabamě byla v garáži jezdce Bubby Wallace nalezena oprátka. Druhý den týmy jedinému černošskému závodníkovi seriálu vyjádřily podporu, když ho symbolicky doprovodily rovinkou u pit stopu. Incidentem se začal zabývat i úřad FBI. A ten přišel s překvapivým zjištěním, totiž že lano v garáži viselo od roku 2019 a o žádný zločin z nenávisti se tedy nejednalo.

Foto: Steve Helber, Reuters

Pilot Bubba Wallace působí v NASCAR jako jediný černošský závodník, někteří fanoušci série mu nemohou přijít na jméno.

Článek

Šestadvacetiletý pilot Wallace nedávno vyzval vedení NASCAR, aby zakázali divákům nosit do hlediště konfederační vlajku, která je pro mnohé vnímána jako symbol otrokářství. Vedení soutěže ho poslechlo. Jenže to se některým fanouškům nelíbilo a před nedělním závodem v Talladegě proběhly menší protesty. Wallaceho tým pak přišel s šokujícím zjištěním, když tvrdil, že rodákovi z Alabamy někdo do garáže pověsil oprátku.

Týmy seriálu se za svého kolegu postavily. Závodníci, mechanici a manažeři v pondělí uspořádali akci, při které doprovázeli Wallaceho auto rovinkou u pit stopu. Nedělním incidentem se začal zabývat i Federální úřad pro vyšetřování (FBI). A výsledek? Lano v garáži viselo už od roku 2019 a sloužilo k otevírání vrat.

Wallace prý oprátku ani neviděl. Podle agentury AP ho o situaci se slzami v očích informoval prezident NASCAR Steve Phelps. „Důkaz, který mi přinesl ukazoval na to, že byl spáchán zločin z nenávisti," řekl Wallace, který i přes závěry vyšetřování zůstává rozzlobený kvůli tomu, co se kolem něj v poslední době děje. Za vedením soutěže ale stojí.

Série NASCAR se v poslední době snaží zbavit pověsti závodů pro méně tolerantní část americké veřejnosti. Seriál, který je oblíbený hlavně v jižní části země a ve venkovských oblastech, dával v posledních týdnech svému jedinému černošskému závodníkovi hodně mediálního prostoru. Jeho zástupci mluvili o tom, že chtějí poskytovat „příjemné a inkluzivní prostředí pro všechny fanoušky".

Reklama

Související témata: