Hlavní obsah

Tour de France ve tmě! Nevidomý český cyklista se alpských velikánů nebojí

Přepíše historii při Tour de France! Ondřej Zmeškal nefiguruje sice v nominaci žádného World Tour týmu, přesto svede výjimečnou bitvu. Jako první nevidomý cyklista v historii hodlá absolvovat trasu nejslavnějšího závodu planety. Na tandemovém kole s Markem Peterkou coby trasérem pojedou v rámci charitativního projektu Tour de France ve tmě.

Nevidomý sportovec Ondřej Zmeškal chce zvládnout Tour de FranceVideo: Sport.cz

 
Článek

„Celé to vzniklo právě jako pomoc nevidomým dětem. Spustili jsme sbírku a kdokoliv může přispět, aby to nevidomé děti na startu měli snadnější. Myslím, že je potřeba je podpořit," vysvětluje Ondřej Zmeškal

Narodil se v sedmém měsíci. „V inkubátoru mi poškodili zrak na levém oku a poškodili sluch, takže slyším jen na třicet procent. Později na zahradnické škole mi při stěhování nábytku popraskala sítnice na pravém oku. Po několika operacích jsem přišel ve dvaceti o zrak úplně," vypravuje.

„Dlouho jsem se vyrovnával s tím, že nevidím. Až jsem se přes kamaráda dostal k běhání, později k triatlonu. Člověk by měl život prožít naplno a zkoušet různé výzvy. Nebudu přeci sedět doma a brečet, že nevidím. Tímto projektem pomůžeme nevidomým dětem, což mě naplňuje," vysvětluje Ondřej Zmeškal.

Foto: Jakub Mertl

V triatlonu se chce Ondřej Zmeškal probojovat na paralympiádu 2024

Drsné trasy přesahující tři tisíce kilometrů s mnoha tisíci nastoupanými metry se neděsí. „Mám výhodu, že kopce neuvidím, takže jsem psychicky v pohodě. Ale až budu v nich, tak to bude možná horší," směje se.

Jeho doprovodný tým tvoří čtyři lidé, kteří budou pečovat o logistiku a současně o zajištění na trase. Na každou etapu vyrazí s Markem Peterkou vždy brzy ráno, aby do cíle každé etapy dorazili nejpozději tři hodiny před pelotonem.

„Spousta lidí říká, že jsme blázni. Jiní nám drží palce. Nikdy jsem nic tak těžkého neabsolvoval. Ale na takovou porci kilometrů se stejně nedá připravit. Proto se soustředím, abychom hlavně Tour de France ve tmě dokončili a vybrali slušnou částku pro děti," prohlásil Ondřej Zmeškal před sobotním startem do prvních kilometrů.

Reklama