Hlavní obsah

Šampion Makeš: Na začátku sezony nás ani nenapadlo o titulu přemýšlet

Neskutečná radost a hrdost na celý tým. Michal Makeš v jedenadvaceti letech ovládl seriál TCR Eastern Europe. Těsné vítězství si pro sebe a tým Mičánek Motorsport powered by Buggyra pojistil až v posledním závodu sezony. Loňského šampiona Tomáše Pekaře nakonec porazil o čtyři body.

Foto: Buggyra media

Michal Makeš získal titul.

Článek

Závodní víkend plný taktizování, boje s technikou i psychického tlaku. Tak vypadal pro Michala Makeše i celý tým poslední závodní víkend ESET Cup na brněnském Masarykově okruhu. Makeš v závodech nakonec dojel čtvrtý, respektive pátý. „Bylo to maximum, které jsme mohli dosáhnout s šedesátikilovým balastem. Michal se s tím ale vyrovnal skvěle, dokázal jet takticky a pohlídat si soupeře a titul si zaslouží. Je neuvěřitelné, kam se během sezony posunul jezdecky a jak jsme se dokázali společně s týmem závod od závodu zlepšovat," hodnotí úspěšnou sezonu manažer týmu Jiří Mičánek jr., se kterým Makeš získal už před dvěma roky titul v Clio Cupu.

„Neskutečná radost. Podařilo se nám něco, o čem jsme na začátku sezony ani neuvažovali, zvlášť vůči Tomáši Pekařovi, který má neuvěřitelné zkušenosti s předokolkami," hodnotí titul Michal Makeš. „Bylo neuvěřitelné, jak jsme se posouvali, zlepšovali auto, i když jde o mnohem starší model, než aktuální leony. A zlepšoval jsem se i já, dokázal z auta vymačkat víc," popisuje.

Buggyra vůbec slavila úspěšný víkend. V závodě ESET Cupu v Brně triumfovala ve své třídě Yasmeen Kolocová. Její závodní premiéra se speciálem Mercedes-AMG GT4 předčila očekávání. „Máme s mentorem Davidem Vršeckým interní dohodu, že holky nebudu moc komentovat, protože nejsem zrovna objektivní. V tomto případě ale udělám výjimku, Yasmeen byla skvělá," hodnotí majitel týmu Martin Koloc.

Foto: Buggyra media

Téo Calvet a Aliyyah Kolocová.

Zatímco v sobotu totiž vyhrála Yasmeen s Vršeckým vytrvalostní závod, o den později ovládla sprint. „Startovala jsem z druhého místa, předjela jednoho závodníka a jela svoje tempo a najednou byl konec," hodnotila stručně, leč vystižně vítěznou premiéru.

Pilotům týmu Mičánek Motorsport Powered by Buggyra se dařilo v rámci Lamborghini Super Trofeo Europe na Nürburgringu, z Německa vezou dvě pódiová umístění a celkově drží třetí místo.

Buggyra zabodovala také ve francouzském šampionátu tahačů. Na okruhu v Albi potvrdil Téo Calvet pozici favorita, po obou kvalifikacích vyhrál tři závody, zatímco v poslední jízdě bral třetí místo. Jehožnáskok před ostříleným účastníkem ME tahačů Anthony Janiecem narostl na 43 bodů. Aliyyah Kolocová potvrdila postavení nejlepší ženy, v poslední jízdě pak dojela druhá před Calvetem.

Reklama