Hlavní obsah

Lackova naděje žije, Calvet poprvé vyhrál

Jarama

Mistrovství Evropy tahačů nabralo na obrátkách, týden po Le Mans se závodilo v Jaramě. Buggyra se představila v plné síle a především díky nedělním výsledkům nemá důvod k nespokojenosti. Zatímco Adam Lacko především díky zkušenostem ustál souboj o druhé místo se Sashou Lenzem, Téo Calvet i Aliyyah Kolocová zaznamenali maxima.

Foto: Buggyra media

Adam Lacko na okruhu v Jaramě.

Článek

Adam Lacko vybojoval v neděli v Jaramě třetí a čtvrté místo a v průběžném pořadí se opět přiblížil druhému Saschovi Lenzovi z Německa. Před závěrečnou Velkou cenou Itálie na něj ztrácí tři body. V čele je letos suverénní Maďar Norbert Kiss.

„Realita je taková, že Kiss si s výjimkou Zolderu jede tak trochu svůj šampionát, přesto musí titul potvrdit v Misanu. Adam je blízko další bedně, skoro vždycky to může být lepší, ale nemá cenu stavět vzdušné zámky," hodnotí lakonicky majitel týmu Martin Koloc.

„Souhlasím s Martinem, v Misanu se může stát všechno, ale Norbert je dost zkušený, aby si titul pohlídal. Soustředím se na souboj o stříbro, závěr v Itálii tak nebude postrádat patřičný náboj," avizuje Lacko. „Škoda soboty, na druhou stranu, v závěru bude rozhodovat každý bodík, takže nemělo cenu se pouštět do přehnaného rizika."

Zatímco Jochen Hahn je se ztrátou 48 bodů prakticky mimo hru o celkové stupně vítězů, naděje Antonia Albaceteho po Jaramě lehce ožila. „Antonio mě porazil na domácím okruhu o čtyři body, takže žádná tragédie. V Misanu bych si to měl v klidu pohlídat," věří Lacko.

Vítězství a body

Úspěšný pokračovatel rodinné dynastie Téo Calvet se v Jaramě poprvé představil v roli mistra Francie. Zatímco výsledky ze soboty byly vzdáleny jeho původním představám, v neděli si premiérovým vítězstvím v závěrečném závodě spravil chuť. „Škoda nuly v prvním sobotním závodě, Steffi a Andre mi na šestém místě odskočili, v neděli se ale ukázalo, že když věci zafungují, může to být v Misanu ještě hodně zajímavé," usmívá se.

Foto: Buggyra media

Zleva Aliyyah Kolocová a Téo Calvet na pódiu v Le Mans.

Aliyyah Kolocová deklarovala před závody svojí touhu po účasti v super pole a premiérových bodech. Obojí se splnilo v neděli, kdy přes nepřízeň počasí zajela desátý nejrychlejší čas měřeného tréninku, v závodě si pak dokonce o jednu příčku polepšila. „Jsem moc ráda, že jsem udělala radost tátovi s Davidem. Řekli mi, ať jsem v pohodě, že mám po Francii splněno. Nakonec se to sešlo," konstatuje nejmladší závodnice historie.

V Poháru konstruktérů je o titulu rozhodnuto, vítězství bere dvojice šampionů Kiss - Albacete. Druhá Buggyra má před týmem Iveco před posledním závodem v Misanu náskok 23 bodů. „Pohár konstruktérů není naší prioritou, nicméně porazit nejúspěšnějšího truckera historie Jochena Hahna v jakékoli soutěži představuje výzvu," netají šéf komunikace Buggyry Jan Kalivoda.

Průběžné pořadí ME tahačů:
1. Kiss (Maď./MAN) 228
2. Lenz (Něm./MAN) 182
3. Lacko 179
...17. Kolocová (oba ČR/Buggyra) 2

Reklama