Hlavní obsah

Grönholm v čele Britské rallye, Kopecký jedenáctý

CARDIFF

Již jistý vicemistr světa Marcus Grönholm z Finska vede po páteční první etapě Britskou rallye, závěrečný závod světového šampionátu v automobilových soutěžích. Po úvodních šesti rychlostních zkouškách, z nichž čtyři vyhrál, má jezdec Fordu v čele průběžného pořadí téměř půlminutový náskok před Norem Petterem Solbergem. Český jezdec Jan Kopecký je jedenáctý.

Článek

Před Kopeckým jsou dvě další fabie. Deváté místo patří Belgičanu Francoisi Duvalovi, desátý je Fin Harri Rovanperä. Kopecký měl problémy v závěrečném měřeném testu dnešního dne. "Udělal jsem hodiny a ztratil jsem několik vteřin. Hodně to klouzalo," citoval ho server www.vysledky-rally.cz. Rakušan Andreas Aigner, který jede s další škodovkou, měl nehodu v páté zkoušce a klesl na 26. místo.

Osmatřicetiletý Grönholm startuje v Británii podesáté a útočí na druhé vítězství. Dvojnásobný mistr světa dosud v letošní sezóně vyhrál šest soutěží MS. Dnes se nejlépe ze všech vypořádal s měkkými cestami, které poznamenal noční déšť. "Byla to dobrá sezóna a já bych ji rád zakončil dalším vítězstvím. Proto tady jedu tak naplno, jak je to jen možné," řekl Grönholm. Hirvonen vypadl

Druhé místo patří Solbergovi, který v minulých ročnících dominoval Britské rallye čtyřikrát za sebou, třetí je Rakušan Manfred Stohl. Oba dnes vyhráli po jedné rychlostní zkoušce. Naopak Grönholmův týmový kolega Mikko Hirvonen etapu po havárii v první erzetě nedokončil. S poškozeným rámem vozu odjel ještě dva měřené úseky a figuroval na druhém místě průběžného pořadí, odpoledne ho ale už komisaři na trať nepustili.

V lesích jižního Walesu mezi Cardiffem a Swansea nestartuje už jistý mistr světa Sébastien Loeb z Francie, který se zotavuje po zlomenině ruky. Také o týmovém titulu pro Ford je už rozhodnuto. V sobotu čeká startující sedm rychlostních zkoušek, v neděli pak zbývající čtyři.

Britská rallye - po 1. etapě
1. Grönholm (Fin./Ford) 1:14:51,9, 2. P. Solberg (Nor./Subaru) -25,8, 3. Stohl (Rak./Peugeot) -48,1, 4. Latvala (Fin./Ford) -1:54,4, 5. Sordó (Šp./Citroën) -2:11,0, 6. Pons (Šp./Citroën) -2:11,9, ...9. Duval (Belg./Škoda) -2:53,1, 10. Rovanperä (Fin./Škoda) -3:40,2, 11. Kopecký (ČR/Škoda) -4:26,8, 26. Aigner (Rak./Škoda) -12:28,0, 46. Prokop (ČR/Citroën) -20:23,0.

Reklama

Související témata: