Hlavní obsah

Pech s Topolánkem vyhráli Pražský rallyesprint

PRAHA

Domácí automobilovou sezónu zakončil již tradičně Pražský rallyesprint a spíše exhibiční klání mělo i tradičního vítěze. Již popáté v sobotu ovládl soutěž s centrem na Strahově Václav Pech, který tak potvrdil pozici domácí jedničky letošního roku. Jeho navigátorem v ulicích metropole byl premiér Mirek Topolánek.

Foto: PRÁVO/Milan Malíček

Premiér Mirek Topolánek navigoval na Pražském rallyesprintu Václava Pecha.

Článek

Na rozdíl od mistrovských závodů však Pech nestartoval s produkčním vozem, ale s Toyotou Corolla WRC. Měl tak k dispozici nejkvalitnější rallyeové "nářadí", i když staršího data výroby. "Oproti enku je to mnohem lepší svezení. Nedá se to porovnat," řekl Pech, kterému k prvenství tentokrát pomohly i technické problémy Karla Trněného. "Je škoda, že musel odstoupit, protože jinak by to asi byl pěkný souboj až do konce," litoval Pech poruchy spojky na fabii WRC svého soka.

Trněný musel odstoupit po čtvrté rychlostní zkoušce, po třetím měřeném úseku přitom vedl. "Kdyby jel až do konce, asi by měl malinko navrch," přiznal Pech, kterého stejně jako loni navigoval šéf ODS a současný premiér Topolánek. "Sice jsme spolu rok netrénovali, ale šlo mu to dobře. Byl jsem s ním maximálně spokojený a zvládl to. Možná se bude muset začít Petr bát o místo," vzkázal Pech s úsměvem svému stabilnímu spolujezdci Petru Uhlovi.

Druhé místo v dvanáctém ročníku pražské soutěže obsadil Polák Leszek Kuzaj, třetí byl Karel Trojan. Velkých ovací zaplněného Strahova se ale dočkal zejména Emil Triner. Velký showman měl sice téměř celý den technické problémy se svou octavií WRC a dokonce uvažoval o tom, že odstoupí, nakonec ale v závěrečné rychlostní zkoušce exceloval se svými smyky.

Stejně jako v minulosti se v řadě posádek představily VIP osobnosti. Vedle Josefa Semeráda usedl generální manažer hokejové Sparty Petr Bříza, Jaromíra Tomaštíka navigoval bavič Aleš Háma, kompletní posádku Škody Fabia RS vytvořili herci a známí motorističtí nadšenci Dalibor Gondík a Otakar Brousek. V Praze nechyběl ani známý žokej Josef Váňa.

Jednou z mála stinných stránek akce byly problémy na druhé rychlostní zkoušce Řeporyje - Cementárna, kde jeden z místních sedláků zatarasil trať traktorem, vypustil pneumatiku a odešel. Erzeta tam musela být zkušena. Podle informací internetového serveru autosport.cz muže zadržela policie.

Pražský rallyesprint
1. Pech, Topolánek (Toyota Corolla WRC) 24:59,1, 2. Kuzaj, Szczepaniak (Pol./Subaru Impreza Sti) -12,3, 3. Trojan, Rozsypal (Mitsubishi Lancer EVO IX) -21,3, 4. Valoušek, Mikuláštík (Subaru Impreza Sti) -45,5, 5. Semerád, Bříza (Mitsubishi Lancer EVO IX) -48,2, 6. Červenka, Rajnoha (Mitsubishi Lancer EVO VIII) -54,4.

Reklama

Související témata: