Hlavní obsah

Dakar s křídly RAF. Svérázný Čech má na přilbě neskutečné peklo

Lima

Svéráz jako každý motorkář. Svého času plnil stránky bulváru vztahem s modelkou Agátou Hanychovou. Až před svým prvním Dakarem si zase musel udělat řidičák a dával k lepšímu, jak instruktora v autoškole naučil pár triků na motorce. Na slavné rallye se Jan Brabec každopádně našel. Desetinásobný český mistr v motokrosu a superkrosu hodlá při svém druhém startu vylepšit loňské 39. místo. Pomoci mu má také mentální talisman na helmě.

Motocyklista Jan Brabec před svým druhým startem na DakaruVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Má spotřebu tři helmy za rok, přitom přilba je pro motorkáře klíčová záležitost. Pro Jana Brabce zvlášť. Má na ní svého talismana. Nese značku RAF.

„Všechny moje závodní přilby jsou v barvách britského letectva, kde lítali čeští piloti za druhé světové války. Je to můj mentální talisman, protože ti kluci zažili neskutečné peklo, a tak je to taková moje motivace," vysvětluje.

Co zažívají s tatínky na Dakaru? A co na sebe navzájem práskli?Video: Sport.cz, Big Shock Racing

Sport.cz, Big Shock Racing

Na svůj druhý Dakar má nachystán zbrusu nový nejlepší model přilby Shoei, který lze sehnat.

„Grafika partnerů je jasná. Spousta lidí už ví, že se snažím neustále připomínat české letce v Anglii, takže celou zadní část přilby zdobí právě znak RAF. Je to moje oficiální logo. Každý Spitfire měl svojí imatrikulační značku, takže logo RAF doplňují písmena JB," líčí člen týmu Big Shock Racing.

Velký nesplněný sen jménem Spitfire

Letectví je od malička důležitou součástí jeho života. „Byl jsem vedený k tomu, že budu závodit na motorce, ale děda chtěl být pilot. Povinnost a respekt vůči pilotům, vůči tomu, co udělali pro svou vlast, mi nedá spát. Snažím se co nejvíce bojovat proti tomu, jak je komunisti sundali dolů," líčí Brabec.

Má přečtené veškeré knihy, sleduje filmy. Objíždí místa památných bitev. „Letectví je můj koníček, odreagování. I na Dakaru, když je mi fakt špatně, tak si vzpomenu na piloty a říkám si, že to vlastně nic není," líčí pětatřicetiletý závodník.

Žádný div, že před časem už se s instruktorem proletěl i ve vojenské stíhačce. Jeden velký sen si však ještě nesplnil. Rád by se proletěl také v historickém Spitfiru.

„Mám zjištěno, že na světě jsou tři letu schopné a jeden je zahangárovaný v Plzni. V Anglii je pak Spitfire předělaný na dvoumístný. Do normálního vás nikdo nepustí, má nevyčíslitelnou hodnotu. Je to můj sen, letět ve Spitfiru," netají Brabec.

Reklama

Související témata:
Royal Air Force (RAF)