Hlavní obsah

Olympijský vítěz už nebude pokračovat v atletice. Během trestu za doping přešel k rallye

K závodění se může trojnásobný světový šampion a olympijský vítěz v běhu na 1500 m vrátit až za dva roky. To mu vyprší trest za krevní doping EPO. Pro něj to je ale za dlouho, nechce lenošit, a tak se rozhodl přejít k jinému sportovnímu odvětví. Keňský mílař Asbel Kiprop bude jezdit rallye.

Foto: Sport.cz

Keňský mílař Asbel Kiprop chce jezdit rallye.

Článek

Tvrdil, že jeho vzorky kontaminovali komisaři, a že je nevinný. Trestu za krevní doping EPO se ale nevyhnul. Keňský mílař Asbel Kiprop měl před necelými třemi roky pozitivní dopingový test a byla mu pozastavena činnost. Obhajoval se tím, že komisaři si při odběru řekli o nespecifikovanou finanční částku, a protože dal menší obnos, tak mu v těle našli doping.

Představitelé komise pro bezúhonnost atletiky sice potvrdili, že zaplacení třiceti dolarů (přibližně 700 korun) jednomu z komisařů, za pití a palivo do auta, bylo naprosto nepatřičné, avšak na výsledek testu to nemělo žádný vliv. Olympijskému vítězi v běhu na 1500 metrů pak loni na jaře udělili čtyřletý trest se zpětnou platností.

Ten Kipropovi vyprší přesně za dva roky. Trojnásobný světový šampion tehdy prohlásil, že se po jeho uplynutí vrátí silnější, avšak teď svůj názor změnil. Rozhodl se, že nebude čekat a dá se na jiný sport. Bude závodit v rallye. Stal se už členem automobilové akademie v Nairobi a na sociálních sítích se pochlubil fotografií se svým učitelem Abdulem Sidim, který ho má přivést k dalšímu úspěchu.

„Jsem připraven začít v novém odvětví, kde nehrozí dopingové spiknutí,“ uvedl Kiprop na Twitteru. „Budu trpělivý, abych se stal opět šampionem,“ dodal. Na zahraničních webech pak uvedl, že už se těší, a že se pokusí být prvním atletickým olympijským a světovým šampionem, který se prosadí v rallye.

Reklama

Související témata: