Hlavní obsah

Mitsubishi bude útočit na dakarský triumf poprvé s dieselovým motorem

PRAHA

Japonská automobilka Mitsubishi představila v závěru minulého týdne na pařížském autosalónu nový závodní speciál Racing Lancer, s nímž hodlá při nadcházejícím ročníku slavné Rallye Dakar, která se premiérově pojede v Jižní Americe, zaútočit na osmé vítězství za sebou. Poprvé ale s vozem, který pohání dieselový motor.

Foto: Sport.cz

Závodní speciál Mitsubishi Racing Lancer při testech v poušti.

Článek

Nový speciál, jehož vývoj trval dva roky, navazuje na veleúspěšný vůz vycházející z modelu Pajero, s nímž tovární tým Mitsubishi vládl dakarské rallye nepřetržitě od roku 2001. Narozdíl od předchozího vozu ale pohání téměř dvoutunový Lancer třílitrový turbodieselový šestiválec o výkonu 254 koní (190 kW).

Při letošní Rallye Dakar, při níž účastnící zavítají do Argentiny a Chile, bude hájit barvy Mitsubishi čtveřice pilotů Stéphane Peterhansel, Luc Alphand, Hiroši Masuoka a Joan ‚Nani‘ Roma. Vyjma Romy se ostatní jezdci podíleli na hegemonii japonské automobilky na slavné rallye, nejvýraznější otisk zanechal Peterhansel, který po šesti triumfech v sedle motocyklu přidal další tři vítězství za volantem.

Všechny posádky mají za sebou stovky testovacích kilometrů ve Španělsku a Maroku, soutěžní premiéru se Lancer odbude na sklonku listopadu a prosince při závodu šampionátu FIA v cross country v Portugalsku. První ostré kilometry s novým speciálem absolvuje právě legendární Peterhansel.

Proslulé pouštní dobrodružství se přesunulo do Jižní Ameriky poté, co byl letošní jubilejní 30. ročník pouhý den před startem zrušen kvůli hrozbě teroristických útoků. V novém prostředí čeká na účastníky 9000 kilometrů dlouhá smyčka se startem i cílem v Buenos Aires. Trať s téměř 6000 kilometry měřených úseků zavede účastníky od Atlantského k Tichému oceánu a zpět, závodníci se mohou těšit na rozmanité prostředí jihoamerické pampy, pouští i vysokých hor. V rámci jedné etapy se posádky budou pohybovat dokonce v nadmořské výšce 3200 metrů.

Reklama

Související témata: