Hlavní obsah

Loeb má rekordní pátý titul v rallye za sebou

OBIHIRO

Francouz Sébastien Loeb s citroënem se stal jako první jezdec v historii popáté za sebou mistrem světa v automobilových soutěžích. Titul si v neděli definitivně zajistil třetím místem v Japonské rallye. V předposledním podniku sezony zvítězil Fin Mikko Hirvonen s fordem, který skončí v šampionátu druhý.

Článek

Loeb potřeboval dojet v Japonsku třetí a od první etapy si tuto příčku držel za svým jediným soupeřem v boji o titul Hirvonenem a jeho krajanem a kolegou z Fordu Jarim-Mattim Latvalou. V předposlední rychlostní zkoušce celé soutěže však chyboval, dostal smyk a málem si cestu za rekordním triumfem zkomplikoval.

"Pár set metrů před cílem jsem dostal smyk. Jel jsem asi 50 km/h na rovině a najednou: bum! Už to bylo. Museli jsme couvat. Bylo tam hodně vody," uvedl po dojezdu Loeb, který vede před Hirvonenem o deset bodů.

Pátým titulem překonal finské legendy Juhu Kankkunena a Tommiho Mäkinena, který stejně jako on vládl šampionátu bez přerušení. "Nedokážu říct, který z těch titulů je něčím zvláštní. Vždycky budu vzpomínat hlavně na ten první. Každý titul je něčím jiný, vyhrávat mi nezevšední," svěřil se Loeb, jenž absolvuje teprve šestou kompletní sezónu mistrovství světa.

Hirvonen vysekl Loebovi poklonu

Letos vyhrál deset ze čtrnácti rallye a díky tomu zůstane v čele šampionátu, i kdyby finský pilot začátkem prosince v závěrečné Britské rallye manko smazal.

"Je to neuvěřitelně. Tohle byla příšerná rallye. Ožehavější to být nemohlo. Byl to velký tlak, ale teď už je to paráda, chtěli jsme rozhodnout už tady. Je to velká úleva, že je ten víkend za námi," radoval se čtyřiatřicetiletý jezdec, který nakonec před čtvrtým Australanem Chrisem Atkinsonem uhájil více než minutový náskok.

Na Hirvonena, jenž vyhrál celkem jedenáct měřených úseků, ztratil Loeb dvě a půl minuty. Vítěz Japonské rallye složil v cíli staronovému šampionovi poklonu. "Titul si jednoznačně zasloužil. Vždyť letos vyhrál deset soutěží. Já jsem dělal, co jsem mohl. Příští rok to zkusím zase," prohlásil osmadvacetiletý Fin po sedmém vítězství v kariéře, které vybojoval v náročných podmínkách na rozblácených tratích.

Loeb chce i triumf v Poháru konstruktérů

Loebovo dominantní postavení potvrzuje fakt, že letos jen dvakrát nebodoval a pouze jednu soutěž nedokončil. Přesto by mu neměla chybět v závěrečné RAC Rallye motivace, neboť může překonat svůj vlastní rekord, pokud vyhraje pojedenácté v sezoně.

Navíc Citroënu jde o triumf v Poháru konstruktérů, který vede o jedenáct bodů před továrním týmem Fordu. Francouzská stáj mohla slavit už v Japonsku, ale Španěl Daniel Sordo po pátečním poruše motoru dojel až desátý a nebodoval. "Teď se zaměříme na Cardiff, chceme double," uvedl Loeb, jenž dosud vyhrál rekordních 46 rallye, ale ve Walesu ještě nikdy první nebyl.

Cestu ke třetímu místu v Japonsku usnadnila Loebovi páteční vážná nehoda Belgičana Francoise Duvala, jenž musel odstoupit z průběžné druhé pozice. Duvalův spolujezdec Patrick Pivato utrpěl při havárii zlomeninu pánve a holenní kosti. Při operaci u něj odhalili lékaři navíc vnitřní zranění.

Japonská rallye:
1. Hirvonen, Lehtinen 3:25:03,0, 2. Latvala, Anttila (všichni Fin./Ford Focus) -31,1, 3. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C4) -2:30,6, 4. Atkinson, Prévot (Austr., Belg./Subaru Impreza) -3:43,0, 5. P. G. Andersson, J. Andersson (Švéd./Suzuki SX4) -5:12,9, 6. Gardemeister, Tuominen (Fin./Suzuki SX4) -6:09,4, 7. Wilson, Martin (Brit./Ford Focus) -7:05,3, 8. P. Solberg, Mills (Nor., Brit./Subaru) -13:19,9, 9. Villagra, Perez Companc (Arg./Ford) -15:40,8, 10. Sordo, Martí (Šp./Citroën) -17:08,5.
Pořadí MS (po 14 z 15 soutěží): 1. Loeb 112, 2. Hirvonen 102, 3. Sordo, 59, 4. Latvala 50, 5. Atkinson 50, 6. P. Solberg 41.
Pořadí týmů: 1. Citroën Total WRT 175, 2. BP-Ford WRT 164, 3. Subaru WRT 93, 4. Stobart M-Sport Ford RT 64, 5. Suzuki WRT 28, 6. Munchi's Ford RT 22.

Reklama

Související témata: