Hlavní obsah

Spáčil si premiérou na Dakaru splní svůj sen

PRAHA

Na svou první Rallye Dakar se už těší tým Marka Spáčila MS - Rally Truck. Premiéru si už měl odbýt vloni, ale hrozba teroristických útoků tehdy slavnou soutěž zrušila. V liazu se Spáčilem usedne také druhý pilot Zdeňek Kubeša a navigátor Jaroslav Lamač, který se do dakarské rallye vrací po jedenácti letech.

Foto: Sport.cz

Liaz 4x4 Dakar Marka Spáčila

Článek

Svůj sen si už v lednu splní Marek Spáčil, který si v roli pilota závodního kamiónu odbude svou premiéru na dakarské rallye. „Byl to můj velký sen. Na Dakaru jsem byl už jako divák, novinář, mechanik a navigátor. Když jsem chtěl jet vloni poprvé jako pilot, tak závody zrušili. Už se moc těším,“ řekl Spáčil.

Do závodního liazu usedne spolu s druhým pilotem Zdeňkem Kubešou a navigátorem Jaroslavem Lamačem. Ten se k dakarské rallye vrací po jedenácti letech. „Naposledy jsem jel Dakar v roce 1998. Tehdy jsem byl navigátorem Karla Lopraise. Dojeli jsme sice třetí, ale v průběhu soutěže nás přepadli. Dal jsem si pauzu, o návratu jsem zatím neuvažoval. Před šesti týdny ale přišla nabídka od Marka Spáčila a já se rozhodl, že s nimi pojedu," řekl Lamač.

Lamač už začal studovat trať, která je v Argentině a Chile čeká. „Pojede se v Andách i po poušti. Zátěž bude pro posádku veliká. První těžká zkouška bude už ve třetí etapě, kdy se pojede z Puerta Madryn do Jacobacci. Je to hodně zrádná trať, kde je velká šance udělat chybu,“ přemítal Lamač.

Pro posádku je nejdůležitější při své premiéře náročnou soutěž dokončit a pokusit se o co nejlepší výsledek. <span>"Případné umístění do desátého místa by pro nás bylo úspěchem," prozradil ambice týmu Spáčil. Svůj vůz si převezme 30. prosince a v sobotu 3. ledna 2009 vyrazí v Buenos Aires na trať.</span>

Reklama

Související témata: