Hlavní obsah

Ostatní nám v souboji s ruskou přesilou fandí, těší Lopraise

PRAHA/ANTOFAGASTA

Co se týče zázemí, nemůže se Aleš Loprais s týmem ruského Kamazu měřit. Český závodník se svou Tatrou ale při letošní Rallye Dakar dokazuje, že lze bojovat i bez přefouknutého rozpočtu. V neděli vyhrál na slavné soutěži druhou etapu po sobě a vrátil se na druhé místo průběžného pořadí s šestnáctiminutovým odstupem na vedoucího Rusa Kabirova.

Foto: Nataša Pisarenko, ČTK/AP

Aleš Loprais překonává se svou tatrou jednu z dun v poušti Atacama.

Článek

Ostatní ze smečky ruských vlků vyjí za zády jezdce z Frenštátu včetně dakarského cara Vladimira Čagina, který má na kontě stejně celkových prvenství jako Alešův strýc Karel zvaný Monsieur Dakar. Nic není ale jisté, i sebemenší zaváhání v tak náročné soutěži znamená konec. „Stále před sebou máme tisíce kilometrů a jisté nemá opravdu nikdo nic,“ potvrdil Loprais v bivaku v Antofagastě.

Sedmou etapu, kterou se rallye přehoupla do druhé poloviny, zvládl Loprais ve spolupráci s protřelým navigátorem Josefem Kalinou a mechanikem Milošem Holáněm bez zaváhání a náskok Kabirova stáhl o dvě a půl minuty a o stejný díl naopak ujel Čaginovi. „Byla to další krásná etapa a všechno nám na ní vyšlo. Byla velmi technická a prašná, s množství skoků a vysokých dun. Jeli jsme naše maximum a naštěstí vyhráli,“ popisoval Loprais, který si triumf nadělil k dnešním jednatřicátým narozeninám.

Dramatický souboj českého jezdce s ruskou převahou nenechává nikoho v bivaku klidným. A není těžké uhodnout, komu drží ostatní závodníci palce. „Je potěšitelné, že ostatní opravdu kvalitně zajištěné týmy nám v boji proti sborné fandí. Tým de Rooy nám dokonce nabídl vlastní fyzioterapeuty a maséry, což je od nich velmi milé. Bojujeme dál, ale obezřetně. Nic jiného nám ostatně nezbývá,“ poznamenal Loprais.

Reklama

Související témata: