Hlavní obsah

Vršecký se z Dakaru ještě nevrátil, nouzově přistál v Brazílii

RIO DE JANEIRO/PRAHA

Smolná premiéra Davida Vršeckého na Rallye Dakar ještě není u konce. Posádka Marka Spáčila, v níž byl dvojnásobný evropský šampion v okruhových závodech tahačů druhým pilotem, sice skončila svoji pouť na jihoamerické rallye už před týdnem, ale roudnický jezdec stále ještě není doma. Při jeho sobotním návratu do vlasti se totiž porouchalo letadlo a Vršecký společně s mluvčím týmu Ladislavem Lálou uvízl v Riu de Janeiro.

Foto: Czech Dakar Team

David Vršecký (vlevo)a Marek Spáčil při testech v Senici.

Článek

Czech Dakar Team přišel během několika dnů o oba vozy a nejdůležitější starostí po nehodě druhé posádky bylo zajistit zdravotní péči pro dva zraněné závodníky. Vršecký s dalšími členy posádky mezitím čekal v Buenos Aires na možnost vrátit se domů, ale vyrazil až v sobotu. Dlouho však neletěl, letadlo mělo poruchu a uvízlo v Brazílii.

"Po dvou hodinách po startu se ozval divný zvuk a bylo zřejmé, že je něco špatně. Klapky stály a letadlo poměrně prudce klesalo. Přímo nad městem pak provedlo několik divokých manévrů a poměrně hladce přistálo," popsal Vršecký pro web roudnické stáje Buggyra dramatické chvilky, kterým asistovaly hasičské a záchranné vozy na letištní ploše.

"Když jsme stroj opouštěli po provizorních schůdcích, všimli jsme si, že z pravého motoru něco teče a křídlo je pokryto řídkou pěnou. Letadlo navíc po přistání prakticky nebrzdilo, měli jsme velké štěstí v neštěstí," uvedl k neobyčejnému zážitku Vršecký, který je přitom z nejtěžšího závodního vozu zvyklý na ledacos.

Jenže tím jeho trápení neskončilo. Dvacet hodin čekali s Lálou na letišti bez jakýchkoliv informací a až po důrazné domluvě letecká společnost odvezla všechny cestující do nedalekého hotelu, kde jsou dosud. Zprávy o možném pokračování letu zatím nikdo nemá.

Reklama

Související témata: