Hlavní obsah

Ogier vyhrál Rallye Monza a posedmé je mistrem světa

Aktualizováno

Sébastien Ogier se posedmé stal mistrem světa v rallye. Francouzský jezdec Toyoty zakončil šampionát vítězstvím v Rallye Monza, které mu po sobotní nehodě vedoucího muže šampionátu Elfyna Evanse zajistilo posun na první místo konečného pořadí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sébastien Ogier se posedmé stal mistrem světa v rallyeVideo: sntv

 
Článek

S výjimkou loňského roku tak Francouzi kralují světové rallye už 17 let. Před Ogierem devětkrát vyhrál Sébastien Loeb, až loni jejich vítěznou sérii přerušil Estonec Ott Tänak. Ten byl rovněž ve hře o titul až do poslední etapy, ale druhé místo se ztrátou necelých 14 sekund mu vzhledem k bodové ztrátě nestačilo.

Před závěrečnou sedmou rallye, která byla do kalendáře sezony poznamenané pandemií koronaviru zařazena až dodatečně, vedl pořadí MS Brit Evans rovněž s toyotou. Ogier na něj ztrácel 14 bodů. Evans ale v sobotu havaroval, stejně jako o den dříve třetí muž průběžného pořadí šampionátu Thierry Neuville z Belgie.

Ogier po jejich výpadcích musel v Itálii skončit mezi nejlepší trojicí a v závěrečných třech rychlostních zkouškách si titul s přehledem pohlídal. První dnešní měřený test vyhrál, v opatrnějším druhém ztratil sedm sekund a do poslední, speciálně bodované zkoušky startoval s více než dvacetivteřinovým náskokem před Danim Sordem a Tänakem.

Na patnáctikilometrové erzetě Serraglio se tak prakticky rozhodovalo už jen o druhém místě. To nakonec v souboji pilotů hyundaie o 1,4 sekundy uzmul Tänak, italské výsledky zajistily jejich značce prvenství v konečném pořadí týmů.

Staronový mistr světa se těší na souboje s Evansem i příští rok

"Byl to těžký víkend a ani tu poslední erzetu jsem si moc neužil. Elfyna je mi líto, letos to s ním byly skvělé souboje a v příští sezoně je očekávám znovu. My jsme udělali dobrou práci, yaris byl po celou dobu fantastický a byla radost ho řídit," řekl Ogier na webu šampionátu.

Šestatřicetiletý Ogier přešel k Toyotě před sezonou. Čtyřikrát v minulosti triumfoval s volkswagenem, dva tituly přidal s fordem. Toyota vyhrála MS jezdců podruhé za sebou, loni s modelem Yaris zvítězil Tänak.

Kategorii WRC2 vyhrál Mads Östberg s citroënem. Jan Kopecký dojel v Monze dvanáctý.

Rallye Monza, závěrečný podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích:
1. Ogier, Ingrassia (Fr./Toyota Yaris) 2:15:51,0
2. Tänak, Järveoja (Est./Hyundai i20) -13,9
3. Sordo, Del Barrio (Šp./Hyundai i20) -15,3
4. Lappi, Ferm (Fin./Ford Fiesta) -45,7
5. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) -1:11,1
6. Mikkelsen, Jaeger (Nor./Škoda Fabia Evo) -3:56,2
...13. Kopecký, Hloušek (ČR/Škoda Fabia Evo) -6:50,8
62. Nešetřil, Černoch (ČR/Porsche 997) -47:03,3
Konečné pořadí MS (po 7 soutěžích):
1. Ogier 122, 2. Evans (Brit./Toyota Yaris) 114
3. Tänak 105, 4. Neuville (Belg./Hyundai i20) 87
5. Rovanperä 80, 6. Lappi 52.
Konečné pořadí týmů:
1. Hyundai 241
2. Toyota 236
3. M-Sport Ford 129

Reklama

Související témata: