Hlavní obsah

Šampionát IRC vyvrcholí na Kypru, Kopecký jede o titul

Letošní seriál Intercontinental rallye challenge vyvrcholí v závěru tohoto týdne na Kypru, kde se uskuteční závěrečný jedenáctý závod šampionátu. V pozici lídra průběžného pořadí se ve čtvrtek na start postaví tovární jezdec Škody Jan Kopecký, šanci ovládnout IRC mají ale i jeho čtyři konkurenti.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Jan Kopecký se Škodou Fabií S2000 během Barum rallye.

Článek

Kyperská rallye je totiž dvojnásobně bodovanou soutěží, takže vítěz získá místo tradičních 25 hned 50 bodů. Do konečného pořadí se navíc započítává jen sedm výsledků, takže výchozí pozice Kopeckého není reálně nejlepší. Jeho týmový kolega Juho Hänninen z Finska nebo zatím šestý Belgičan Freddy Loix bodovali jen v šesti rallye. Nebudou tedy odečítat body za nejhorší výsledek.

Vedle Kopeckého, Hänninena a Loixe mají šanci ovládnout interkontinentální seriál ještě Belgičan Thierry Neuville a Andreas Mikkelsen z Norska. Teoretickou šanci na titul měl i Francouz Brian Bouffier, který ale na startu nečekaně chybí.

Bez spolujezdce Starého

"Je to pro nás velká výzva, na kterou se ale těšíme. Tratě dle informací, které máme, budou pro všechny nové. Bude to velká bitva, která si od nás vyžádá vše," řekl Kopecký, který se bude muset obejít bez svého momentálně zdravotně indisponovaného tradičního spolujezdce Petra Starého. Na jeho místo usedne Pavel Dressler.

Velkou šanci zakončit sezónu dalším velkým úspěchem má Hänninen, který na Kopeckého ztrácí jen šest bodů. Na šotolinových tratích, jež budou na Kypru převládat, ale dosahuje lepších výsledků.

"Na Kypru jsem nikdy nestartoval, ale slyšel jsem, že rychlostní zkoušky jsou mixem všeho. Kombinace šotoliny a asfaltu umocněná spoustou špičkových pilotů a kandidátů na titul nabídne bezesporu vrchol letošní sezóny IRC. To je ryzí rallye," pousmál se Hänninen, který letos již ovládl klasifikaci kategorie SWRC v mistrovství světa. Má tak velkou šanci získat cenný "double".

V neděli, již mimo hlavní závod, čeká na jezdce takzvaná zlatá rychlostní zkouška, ve které budou bojovat o prémie v celkové výši 150.000 eur.

Průběžné pořadí IRC:
1. Kopecký (ČR/Škoda Fabia S2000) 131, 2. Hänninen (Fin./Škoda Fabia S2000) 125, 3. Neuville (Belg./Ford Fiesta S2000) 115, 4. Mikkelsen (Nor./Škoda Fabia S2000) 111,5, 5. Bouffier (Fr./Peugeot 207 S2000) 110,5, 6. Loix (Belg./Škoda Fabia S2000) 103.

Reklama

Související témata: