Hlavní obsah

Prokop se na debut s Fiestou WRC chystal v městě neřesti

Radek MalinaPrávo

Čtyři roky žádný Čech nejel mistrovství světa v automobilových soutěžích v elitní kategorii WRC. Statistiku přepíše při Britské rallye Martin Prokop. Devětadvacetiletý pilot z Jihlavy pojede ve Walesu s Fordem Fiesta WRC soutěž, kde půjde o titul šampióna. Bývalý juniorský mistr světa při premiéře bude sbírat hlavně zkušenosti.

Článek

„Jde o přípravu na příští rok, ale i tak bych rád skončil mezi nejlepšími deseti,“ plánuje Prokop před finišem sezóny 2011. V té příští má v plánu absolvovat 10 z 13 dílů šampionátu v elitní třídě. Soutěž v lesích hluboko ve Walesu tak představuje test auta i schopností.

S rallye začal v roce 2001. I díky otci, který sám několik soutěží absolvoval a synka bral na závody. Prokop junior tehdy pilotoval na českých tratích Škodu Felicii. O čtyři roky později vstoupil do juniorského mistrovství světa. V čistě rodinném týmu. Opíral se o rady otce, při soutěžích se o stravu starala máma se sestrou, která navíc fungovala jako manažerka.

O deset let později jezdí Prokop pořád za tým nesoucí jméno otcovy firmy, v níž dosud pomáhal. Stal se juniorským mistrem světa, byl vicemistrem světa v kategorii produkčních vozů a dvakrát třetí v třídě SWRC. Teď přišel přestup mezi elitu. „Jde o nejvyšší kategorii, o níž jsem snil celý život. Ve světě rallye není nic lepšího. Přiznávám, že mám jisté obavy. Auto je strašně silné a mnohem rychlejší, než jaká dosud poznal,“ netají Prokop, že půjde o velký skok. „Dětské radovánky končí, začíná hra pro chlapy,“ říká s nadsázkou český pilot. I proto práci v otcově firmě přeruší. „WRC si žádá stoprocentní koncentraci,“ vysvětluje.

V minulosti elitní třídu MS okusili Pavel Sibera, Roman Kresta, Štěpán Vojtěch či Jan Kopecký. „Nejtěžší pozici měl Roman Kresta, který byl průkopníkem. Já těžím z informací předchůdců a jezdil jsem už v nižších třídách,“ přemítá Prokop.

Na Britskou rallye nabíral psychické síly v Americe při dovolené s kamarády. „Vyrážíme jednou za dva roky. Tentokrát jsme byli na Západním pobřeží. Navštívili jsme San Francisco, Las Vegas i mnoho přírodních parků. Velký dojem na mě udělal Alcatraz. Tam bych se vážně nechtěl dostat... Impozantní je samozřejmě Las Vegas. Byli jsme v městě právě na Halloweena. To jsme zůstali na hotelu, protože takový virvál jsem v životě nezažil,“ směje se.

Do vyhlášených kasin zašel jen jako divák. „Kamarádi hráli, já jen pozoroval. Svoje peníze momentálně investuji jinam. Doufám, že jde o rozumnější způsob. Ale každopádně platí, že jde o největší město neřesti,“ směje se Prokop.

„V Americe jsem vlastně udělal tečku za dosavadní kariérou,“ přemítá. Už od minulé středy se v Anglii chystal na debut ve WRC. „Všechno jsem si osahal, nastavoval auto. První den jsem byl z posunu a všeho kolem tak unavený, že jsem v autě usnul,“ přiznává. Při soutěži se mu nic takového rozhodně nestane. „Chci ukázat, že nejsem jen do počtu,“ hlásí Prokop. Současně však bude muset být maximálně obezřetný. „Auto nešlo pojistit, až od příští sezóny. Nesmím s ním nic udělat.“

Reklama

Související témata: