Hlavní obsah

Prokop na Britské rallye ulomil kolo, Hirvonen ztratil šanci na titul

BUILTH WELLS

Martin Prokop při debutu v elitní kategorii mistrovství světa s Fordem Fiesta WRC do cíle páteční etapy Britské rallye nedorazí. Při šestém měřeném úseku soutěže v lesích ve Walesu ulomil kolo na svém soutěžním stroji a zbylých pět zkoušek dne nemůže absolvovat.

Foto: ČTK/AP

Sebastien Loeb a Daniel Elena s citroenem na trati Britské rallye.

Článek

Podle dostupných informací český pilot na nejkratší zkoušce dne dlouhé 6,72 km havaroval a urazil kolo. Pokud nebude vozidlo nijak dramaticky poškozeno, může bývalý juniorský mistr světa pokračovat v sobotu a v neděli podle pravidel Super rallye. Za každou neprojetou zkoušku dostane penalizaci 5 minut. Prokop neprojede pět pátečních měřených úseků.

Až do svého odstoupení se jihlavský rodák, který doposud startoval s vozem kategorie S2000, držel těsně za elitní desítkou. Po pátém testu byl jedenáctý s odstupem 1:38 minuty za vedoucím Sébastienem Loebem z Francie.

Už pátá zkouška se stala osudnou pro Španěla Sorda, který s Mini WRC vyletěl mimo trať. Velké problémy měl i Mikko Hirvonen s Fiestou WRC, který bojuje o titul světového šampióna s Francouzem Sébastienem Loebem v Citroënu DS3 WRC.

Fin Mikko Hirvonen na velšských tratích Britské rallye.foto: Reuters

Po šestém testu, který byl osudný pro Martina Prokopa, byl finský jezdec továrního týmu Ford v čele soutěže. „Přilnavost se neustále mění, podmínky jsou velice zrádné. Je to poněkud frustrující,“ hlásil Hirvonen přestože byl v čele soutěže. Ve Walesu téměř celou noc pršelo, v lesích je mlha a poměrně šero, takže se jezdci perou s minimální viditelností.

Finský jezdec Jari-Matti Latvala se spolujezdcem Mikkou Anttilou na trati rallye ve Walesu.foto: ČTK/AP

Na sedmém úseku Hirvonen nabral ztrátu téměř čtyř minut a pořadím se dramaticky propadl. „Viděl jsem, že zadní kolo Hirvonenova vozu nebylo úplně rovné,“ hlásil po příjezdu do časové kontroly Jari Matti Latvala, týmový kolega borce bojujícího o titul mistra světa. Podle prvních informací měl Hirvonen poškozené zavěšení kola a chladič. Poškození se nakonec ukázalo být vážnější a finský pilot z páteční etapy odstoupil.

V čele soutěže je tak Loeb a zdá se, že cestu k osmému titulu mistra světa má vyklizenou. Posádky v průběhu pátečního odpoledne čekají další čtyři měřené úseky, celkem dvanáct rychlostních zkoušek je na programu během soboty a neděle.

Výsledky po 7. rychlostní zkoušce:
1. Loeb, Elena (Fr., Citroën DS3 WRC) 48:37,7 min., 2. Latvala, Anttila (Fin., Ford Fiesta WRC) +17,7, 3. Ostberg, Andersson (Nor., Ford Fiesta WRC) +59,7, 4. P. Solberg, Patterson (Nor., Citroën DS3 WRC) +1:13,4, 5. H. Solberg, Minor (Nor., Ford Fiesta WRC) +1:39, 6. Wilson, Martin (Ang., Ford Fiesta WRC) +2:07,8 min., ...13. Hirvonen, Lehtinen (Fin., Ford Fiesta WRC) +3:52,2.

Reklama

Související témata: