Hlavní obsah

Portugalskou rallye vyhrál Evans, vedení v MS udržel třetí Ogier

Matosinhos/Praha

Britský pilot Elfyn Evans v toyotě vyhrál Portugalskou rallye a připsal si čtvrté vítězství v kariéře. V čele průběžného pořadí mistrovství světa v automobilových soutěží zůstal jeho týmový kolega Sébastien Ogier z Francie, jenž skončil na šotolinových tratích třetí. Druhý dojel Španěl Dani Sordo v hyundai, český jezdec Martin Prokop s Fordem Fiesta byl dvacátý.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Portugalskou rallye vyhrál Brit EvansVideo: sntv

 
Článek

Dvaatřicetiletý vicemistr světa Evans si v Portugalsku vynahradil po měsíci zklamání z Chorvatské rallye, kde na konci dubna přišel o vítězství po chybě v poslední zatáčce závěrečné erzety a s Ogierem prohrál o šest desetin sekundy. Nyní žádný zvrat nepřipustil a Sorda porazil o téměř půl minuty (28,3).

"Možná jsme nebyli tenhle víkend nejrychlejším týmem, ale měli jsme slušné tempo a vyhnuli jsme se problémům. A dnes jsme udělali, co bylo třeba, abychom nechali Daniho za sebou," řekl Velšan Evans, jenž se dostal do čela v sobotní předposlední erzetě, v níž musel kvůli prasklému zavěšení svého huyndaie odstoupit dosavadní lídr Ott Tänak z Estonska.

Světový šampion Ogier nabral ztrátu už v pátek, kdy musel čistit trať, a pro třetí místo si dojel s odstupem 1:23,6. "Nebyl to moc příjemný víkend, ale ty body za to stály," řekl Francouz. Úspěch týmu Toyota Gazoo Racing stvrdil čtvrtým místem Japonec Takamoto Kacuta.

Díky prvnímu vítězství v sezoně vystřídal Evans na druhém místě MS Belgičana Thierryho Neuvillea, jenž nedokončil první etapu. Po čtyřech z dvanácti dosud potvrzených rallye vede Ogier před Evansem pouze o dva body. Šampionát WRC bude pokračovat za dva týdny na Sardinii.

Portugalská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích:
1. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris)3:38:26,2
2. Sordo, Rozada (Šp./Hyundai i20)-28,3
3. Ogier, Ingrassia (Fr./Toyota Yaris)-1:23,6
4. Kacuta, Barritt (Jap., Brit./Toyota Yaris)-2:28,4
5. Greensmith, Edmondson (Brit., Ir./Ford Fiesta)-4:52,7
6. Fourmaux, Jamoul (Fr., Belg./Ford Fiesta)-5:03,4
...20. Prokop, Chytka (ČR/Ford Fiesta R5)-20:06,5.
Průběžné pořadí MS (po 4 z 12 závodů):
1. Ogier79
2. Evans77
3. Neuville (Belg./Hyundai)57
4. Tänak (Est./Hyundai)45
5. Rovanperä (Fin./Toyota)41
6. Kacuta36.
Pořadí týmů:
1. Toyota183
2. Hyundai146
3. M-Sport Ford64
4. Hyundai 2C28

Reklama

Související témata: