Hlavní obsah

Slovensko je v euforii. Motorkář Jakeš prohání na Dakaru hvězdy a je čtvrtý

Pavel NovotnýSport.cz

Blízko senzačního úspěchu je na Rallye Dakar slovenský motorkář Ivan Jakeš. Ve slavném vytrvalostním dobrodružství, které letos zavítalo do Peru, Argentiny a Chile, totiž jede v konkurenci světových es v čele s obhájcem triumfu Cyrilem Desprésem na čtvrtém místě. A to do středeční jedenácté etapy byli v první desítce dokonce Slováci dva: loni pátý Štefan Svitko ale po problémech s chladičem klesl na 22. příčku.

Foto: Victor R. Caivano, ČTK/AP

Slovenský motocyklista Ivan Jakeš se strojem KTM na trati 10. etapy Rallye Dakar.

Článek
Fotogalerie

Jakeš jede svůj šestý Dakar, a přestože drží skvělou čtvrtou příčku, je jeho hlavním přáním vydržet až do konce soutěže. Při předchozích výpravách totiž projel cílem jen v roce 2009 na 43. místě, v roce 2007 a v posledních třech letech byl donucen vzdát. Pro vyhlášeného bojovníka, který se vedle úspěchů v motocyklovém sportu dokázal během své kariéry porvat s řadou vážných zranění včetně totální destrukce kolene, je ale nepřízeň osudu hnacím motorem.

„Ivan měl na Dakaru kopec smůly, nikdy pořádně nedojel. Prošel si pravým dakarským peklem. Ale co by jiného zlomilo, jeho žene dál. To je skutečně obdivuhodné," poznamenal pro Sport.cz mnohonásobný účastník Dakaru Ivo Kaštan.

Radost schovává do Santiaga

To, že umí při proslulém pouštním dobrodružství jezdit mezi deseti nejlepšími, už ukázal mnohokrát. Až nyní, tři etapy před koncem Dakaru, má ale devětatřicetiletý matador na dosah životní úspěch. „Zatím se z ničeho neradujeme. Těšit se z výsledku budu, pokud takto dojedu až do Santiaga," podotkl Jakeš v průběhu rallye pro slovenskou Pravdu, že euforii rozhodně nepodléhá.

Na prvním místě až do cílové rampy jednoznačně zůstává soustředění a koncentrace. Přestože se letos smůla Jakešovi vyhýbá, může drobné zaváhání v orientaci či nečekaný pád znamenat konec nadějí. „Padám docela málo. I když je pravda, že dva „crashíky" byly ve větší rychlosti, než jsem si představoval," oddechl si po jedné z etap Jakeš pro Slovenskou televizi.

„Je vidět, že už nabral dostatečně zkušeností. Jede chytře. Evidentně dobře naviguje, což se o všech jezdcích z první desítky říct nedá, a vyhýbá se i vážnějším pádům. A čím ještě spolu se Štefanem Svitkem šokují celé startovní pole: oni jedou každý s týmem dvou lidí a malou dodávkou. O to víc jejich úspěšné působení ve srovnání s velkými továrními týmy vyniká," doplnil Kaštan.

Nejlepší výsledky českých a slovenských motocyklistů na Dakaru
2012Štefan Svitko (SR)5. místo
2007Jaroslav Katriňák (SR)9. místo
1998Stanislav Zloch (ČR)10. místo

Reklama