Hlavní obsah

Češi útočí! Fulín pojede o titul mistra Evropy cestovních vozů, Matějovský o bronz

Brno

Mistrovství Evropy cestovních vozů vyvrcholí v sobotu a v neděli na brněnském Masarykově okruhu. Jede se tam poslední závod seriálu FIA ETCC. Hned dva čeští jezdci budou bojovat o celkové umístění na stupních vítězů. Petr Fulín a Michal Matějovský z týmu Křenek Motorsport startují s vozy BMW 320si.

Foto: Archiv Křenek

Čeští závodníci Petr Fulín (vlevo) a Michal Matějovský před startem v Brně.

Článek

Závodník Petr Fulín má na dosah korunu evropského okruhového krále. O osm bodů vede před Slovákem Maťo Homolou. Ve hře je ale stále 23 bodů a v bitvě dvou nejlepších evropských jezdců bude hrát významnou roli každý detail.

„Papírově to vypadá jednoduše, záležet však bude na podmínkách. Šance vnímám například jinak na mokré a suché trati. Těžko tedy hodnotit obtížnost předem. Ale Brno je tratí, kterou znám výborně. Mechanici na autě vyměnili každý díl, který se jim jen trochu nelíbí. Hřeje mě tedy příjemný pocit, že víc jsme pro nadcházející závody snad ani udělat nemohli," říkal spokojeně Fulín.

Chybí sedm bodů

Situace Michala Matějovského je složitější. Od vytouženého celkového bronzu jej dělí 7 bodů. Dva ztrácí na švýcarského Petera Rikliho a dalších pět bodů má k dobru aktuálně třetí muž průběžného pořadí Srb Dušan Borkovič, který přesedlal ze Seatu Leon do Chevroletu Cruze a v předposledním podniku v Perguse tvrdě zaútočil na konečnou třetí příčku v pořadí.

Michal Matějovský je optimisticky naladěný. „Nebude to žádná legrace. Ale na druhou stranu, brněnský okruh dobře znám. Mám tady něco odjeto. Bude to velký boj. Kluci, co jsou přede mnou, mi ty body nedají jen tak zadarmo. Ale věřím si v tom, že domácí závod dopadne podle mých představ," nechal se slyšet syn bývalého evropského šampióna v tahačích Stanislava Matějovského.

Na okruhu se předvede i Štádler nebo Král

V barvách týmu Křenek Motorsport jede také Jaromír Štádler, který s vozem Seat León startuje v kategorii Single Make Trophy. O body a snad i stupně vítězů se chce porvat ve svém posledním dvojzávodě kariéry. „Lehké to rozhodně nebude, konkurence je velká, obzvláště v mé kategorii Single Make Trophy, kde jedeme všichni s identickými vozy. V přípravě jsme ale udělali maximum," pravil zkušený jezdec.

V kategorii Auto GP se představí domácím fanouškům jeden z nejlepších českých formulových jezdců Josef Král. Po těžké havárii ve Valencii v roce 2010 se vrátil do GP2 a nevzdává se snu o formuli 1, v níž zatím jezdil „jen" jako testovací jezdec týmu Hispania.

Sobotní program začne v 9.00 hodin warm up. Ve 13.10 h startuje třicetiminutová kvalifikace. Šampionát vyvrcholí dvěma nedělními závody. První bude odstartován „letmým startem" v 11.30 h a druhý s „pevným startem" ve 13.00.

Reklama