Hlavní obsah

Čtvrtý Prokop v Argentinské rallye vyrovnal české maximum v MS

Carlos Paz

Martin Prokop obsadil v Argentinské rallye čtvrté místo, kterým vyrovnal vlastní české maximum v mistrovství světa. Stejně dopadl v jihoamerické soutěži před třemi roky. První vítězství v kariéře dnes při 56. startu v šampionátu vybojoval Brit Kris Meeke.

Foto: Andrea Micková, Sport.cz

Martin Prokop s Fordem Fiesta WRC na trati Rallye Argentina 2015.

Článek
Fotogalerie

Prokop s fordem držel po většinu soutěže šesté místo. V poslední den vytěžil posun o dvě příčky z odstoupení soupeřů, kteří nezvládli závěrečné dvě rychlostní zkoušky.

¨"Skončilo to pro nás nejlépe, jak mohlo, a jsme bramboroví. Závod se nám vyvedl spíše po stránce strategie. Rozhodli jsme se dojet do cíle a neublížit autu, což se nám povedlo," uvedl Prokop na svém profilu na sociální síti. Vůz se snažil šetřit i proto, že jej před závodem prodal a do další rallye již nastoupí s novým modelem Fiesty WRC.

V jedenáctém měřeném testu skončil do té doby třetí Fin Jari-Matti Latvala, kterého zastavily potíže s motorem. Dvanáctou erzetu pak nedokončil Belgičan Thierry Neuville, který urazil kolo o kámen. Místo něj se na čtvrté místo posunul Prokop, který na Neuvilla před závěrečným testem Condor na 16,3 km ztrácel přes minutu.

Od třetího Brita Elfyna Evanse dělily českého jezdce v cíli čtvrté letošní soutěže téměř tři minuty.

"Letošní Argentina se jela spíše ve stylu dakarského závodu než jako klasická rallye. Tratě byly extrémně rozbité, plné velkých kamenů, brodů a nástrah, takže jsme brzy pochopili, že rychlostí nic nezmůžeme," řekl Prokop ČTK. "Kamenů bylo letos tolik, že se jim nedalo úplně vyhnout, a tak se to lišilo jen podle toho, kdo měl vážně poškozené auto. My jsme to zvládli jen s malými problémy," doplnil.

Ogier skončil až sedmnáctý

Argentinská rallye skončila dvojnásobným triumfem Citroënu, neboť za Meekem se umístil se ztrátou 18 sekund Nor Mads Östberg. Francouzský tým přitom čekal na vítězství v MS od srpna 2013, kdy v Německu vyhrál s citroënem Španěl Dani Sordo.

"Tohle vítězství je pro Colina," věnoval Meeke premiérový triumf svému velkému vzoru Colinu McRaeovi, jenž byl v roce 2002 posledním britským pilotem, který vyhrál závod MS. Skotský jezdec zahynul v roce 2007 při havárii vrtulníku.

Lídr průběžného seriálu šampionátu Sébastien Ogier skončil až sedmnáctý, když doplatil na problémy v první i druhé etapě. V jeho sbírce tak argentinský triumf nadále chybí. I kvůli tomu zástupci továrního týmu Volkswagen teprve podruhé od vstupu do kategorie WRC v MS chyběli na stupních vítězů.

Argentinská rallye
1. Meeke, Nagle (Brit., Ir./Citroën DS3) 3:41:44,9
2. Östberg, Andersson (Nor., Švéd./Citroën DS3) -18,1
3. Evans, Barritt (Brit./Ford Fiesta RS) -3:27,4
4. Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta RS) -6:26,1
5. Sordo, Martí (Šp./Hyundai i20) -10:46,7
6. Al Kasímí, Patterson (SAE, Brit./Citroën DS3) -11:19,9
Průběžné pořadí MS (po 4 ze 13 závodů):
1. Ogier (Fr./Volkswagen Polo R WRC) 84 b.
2. Östberg 51
3. Mikkelsen (Nor./Volkswagen Polo R WRC) 47
4. Evans 41
5. Neuville (Belg./Hyundai i20 WRC)
a Meeke oba 35
...
8. Prokop 26
Pořadí týmů:
1. Volkswagen 103
2. Hyundai
a Citroën oba 8
4. M-Sport Ford 68
5. Jipocar Czech National 32

Reklama

Související témata: