Hlavní obsah

Despres se na Dakaru zranil, ale pokračuje

Vierka Kaštanová (Zuirat)Sport.cz

Šestá etapa Rallye Dakar z marockého Tantánu do mauretánského Zuiratu byla především těžkou zkouškou pro jezdce na dvou kolech. Motocyklisté, včetně českého zástupce Ivo Kaštana vyráželi za doprovodu zvuků startujících letadel na trať v délce 792 km nedlouho po čtvrteční půlnoci po pouhé hodině spánku.

Foto: Vierka Kaštanová

Zraněný francouzský motocyklista Cyril Despres (vlevo).

Článek

Po 225 kilometrech jízdy po asfaltové cestě dorazili účastníci rallye do příhraničního města Smara. Poslední benzínová pumpa, poslední metry silnice. Zbývá ještě více než sto kilometrů po velmi rozbitých pistách na marocko-mauretánskou hranici, která se v tomto místě otevře pouze jednou za rok při průjezdu Rallye Dakar.

Normální smrtelník zde nemá žádnou šanci, jediný oficiální přejezd hranice je u pobřežního města Nouadhibou. Celá hranice je jedno velké minové pole, rallye tak používá speciální odminovaný koridor, mimo něj je zakázáno vyjíždět, i když trať by dobrovolně stejně nikdo neopustil. Hned za hranicí se nacházel start měřeného úseku, který měří  444 km a jeho cíl je pouhých 12 km od etapového města Zuirat.

První motocykly dojely do cíle čtvrtečního dílu před druhou hodinou našeho času. Etapu nejlépe zvládl Chilan Carlo de Gavardo následován Španěly Isidre Pujolem a Markem Comou.

Ten se posunul opět do čela průběžného pořadí, dosavadní lídr Cyril Despres dorazil po nepříjemném pádu s menším odstupem na čtvrté příčce.

Francouz s mankem necelých čtyř minut udržel průběžné druhé místo, v cíli si ale vyslechl nepříjemný verdikt od lékařů: při pádu ze svého stroje si vymknul spojení klíční kosti s lopatkou. Obhájce prvenství se ale i přes bolestivé zranění rozhodl v soutěži pokračovat.

Výborně si opět vedl slovenský závodník Jaroslav Katriňák. Dnes dojel čtrnáctý a v celkovém pořadí se posunul na deváté místo s odstupem 57 minut na čelo soutěže. Ivo Kaštan byl po průjezdu CP 2 na 39. pozici. Do cíle mu v tuto chvíli zbývalo ještě necelých 100km.

Reklama

Související témata: