Hlavní obsah

Jänner rallye vede Baumschlager, Vojtěch je pátý

Úřadující rakouský šampion Raimund Baumschlager se drží v čele zahajovacího dílu mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích, Jänner rallye. Baumschlager, který klání v okolí Freistadtu vyhrál před dvěma lety, se dostal do čela hned v první páteční rychlostní zkoušce a udržel jej až do konce etapy.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Rakouský vítěz Waldviertel rallye Raimund Baumschlager

Článek

Baumschlager byl přitom po páteční divácké supererzetě pátý. "Odstartoval jsme trochu zdrženlivě, proto jsem chtěl dnes jet bez nejmenší chyby. Člověk musí dávat velký pozor, aby na kluzkém terénu nevyletěl z trati," řekl v oficiální tiskové zprávě rallye Baumschlager.

Nejlepším z českých jezdců je aktuálně pátý Štěpán Vojtěch, který ale na Baumschlagera ztrácí téměř tři minuty. Jeden z hlavních favoritů se až do šestého měřeného úseku držel na třetím místě, avšak po výletu mimo trať ztratil 75 vteřin a propadl se v průběžném pořadí. Poté se jeho odstup od prvního místa ještě zvětšil. "Měli jsme problémy s nastavením, které nás stály hodně času, takže jsem bohužel musel opustit velmi dobré místo v čele," litoval v průběhu dne Vojtěch.

Blomqvist pokračuje v dobrých výkonech

Ve velmi dobrých výkonech v Rakousku pokračuje devětapadesátiletý švédský mistr světa z roku 1984 Stig Blomqvist, jenž vyhrál páteční úvodní erzetu, poté se ale propadl v pořadí, aby zase postupně vystoupal až na průběžné druhé místo. Přestože ztrácí na lídra jen necelých osm vteřin, na první místo prý nemyslí. "Nevidím zítra na sněhu žádnou velkou šanci držet se Baumschlagera," řekl Blomqvist.

Z českých posádek se v elitní desítce drží ještě sedmý Vojtěch Štajf s produkčním subaru a Miroslav Cais, který je s mitsubishi osmý. Již na třetí rychlostní zkoušce skončila rallye pro úřadujícího českého šampiona Václava Pecha, kterého zastavily technické problémy s elektronikou.

Rallye vyvrcholí v sobotu druhou etapou, kterou tvoří sedm rychlostních zkoušek. Ta je zároveň druhou částí takzvaného Zimního poháru, do kterého se započítávají výsledky jednotlivých dnů Jänner rallye a následné únorové Rallye Šumava Klatovy.

Neoficiální výsledky po 1. etapě:
1. Baumschlager, Ettel (Rak./Mitsubishi Lancer EVO VIII) 1:57:59,2, 2. Blomqvist, Spjuth (Švéd./Mitsubishi Lancer EVO VI) -7,9, 3. Mörtl, S. Schwarz (Rak./Subaru Impreza Sti) -26,2, 4. Gassner, Thannhäuserová (Něm./Mitsubishi Lancer Evo VIII) - 2:03,4, 5. Š. Vojtěch, Ernst (Peugeot 206 WRC) -2:55,8, 6. Wittmann jun., Wicha (Rak., Něm./Mitsubishi Lancer Evo VII) - 3:02,3, 7. Štajf, Černoch (Subaru Impreza Sti) -3:53,2, 8. Cais, Ondrejčík (Mitsubishi Lancer EVO VII) -4:51,9, 9. Haneder, Weissengruberová (Rak./Mitsubishi Lancer EVO VIII) -5:15,8, 10. Paasonen, Vainikkä (Fin./Škoda Octavia 4x4) -6:16,7.

Reklama

Související témata: