Hlavní obsah

Alphand havaroval, Peterhansel vede na Dakaru už o 40 minut

Osminásobný vítěz dakarské rallye Stéphane Peterhansel vede v africké soutěži už o 40 minut. V úterní desáté etapě obsadil francouzský řidič vozu Mitsubishi třetí místo, ale na svého krajana a největšího soupeře Luka Alphanda najel víc než půl hodiny. Bývalý lyžař Alphand ztratil hodně času po nehodě, při níž podle internetové stránky soutěže narazil do stromu a poškodil pravé přední kolo. Kamiony ještě v cíli nejsou.

Článek

Desátá etapa zavedla soutěžící z Mauritánie do Mali, na trase mezi Kiffou a Kayesem se měřil čas na úseku dlouhém 283 kilometrů. Závodily ale jen automobily a kamiony, v kategorii motocyklů byla etapa po pondělní smrtelné nehodě Australana Andyho Caldecotta zrušena a závodníci absolvovali jen nesoutěžní přejezd.

Vyhrál bývalý dvojnásobný mistr světa v klasické rallye Carlos Sainz ze Španělska, přestože měl v závěru pondělní etapy problémy a do Kiffy dorazil se svým volkswagenem na laně. "Motor vydával nějaký divný zvuk, tak jsem radši zastavil. Bylo to asi patnáct kilometrů před cílem, kam nás pak odtáhl Stéphane Henrard," řekl španělský nováček Dakaru, který ale dnes na trati dominoval a letos vyhrál už čtvrtou etapu. V celkovém pořadí má po předchozích problémech více než desetihodinovou ztrátu na Peterhansela.

Španělský motocyklista Isidre Esteve Pujol, který měl v deváté etapě těžkou nehodu, utrpěl zranění hlavy a sleziny a ještě v pondělí večer byl v nemocnici v Nuakšottu operován. Zákrok trval zhruba hodinu a podle organizátorů proběhl bez komplikací.

Středeční jedenáctá etapa měří 705 km a zavede posádky do metropole Mali Bamaka. Rychlostní zkouška bude dlouhá 231 km.

Výsledky - 10. etapa (333 km/RZ 283 km):
Automobily: 1. Sainz (Šp./Volkswagen) 3:28:34, 2. Roma (Šp./Mitsubishi) -4:08, 3. Peterhansel (Fr./Mitsubishi) -4:58, 4. Miller (USA/Volkswagen) -6:48, 5. Kleinschmidtová (Něm./Volkswagen) -8:06, 6. Schlesser (Fr./Schlesser Buggy) - 9:41.
Průběžné pořadí:
Automobily: 1. Peterhansel 38:09:58, 2. Alphand (Fr./Mitsubishi) -40:04, 3. De Villiers (JAR/Volkswagen) - 1:03:17, 4. Roma -1:35:24, 5. Kleinschmidtová -1:59:32, 6. Miller -3:21:02.

Reklama

Související témata: