Hlavní obsah

Kopecký spí před životní sezónou klidně

BĚLÁ POD BEZDĚZEM

Životní sezóna je tady! Už za týden Jan Kopecký při Rallye Monte Carlo odstartuje jedinečnou sezónu, během níž s určitostí absolvuje se Škodou Fabia WRC deset podniků mistrovství světa. "Je to obrovská výzva," nemůže se dočkat za pár dnů čtyřiadvacetiletý jezdec.

Foto: Škoda Motorsport

Posádka Jan Kopecký - Filip Schovánek s Fabií WRC při letošní Rally Bohemia.

Článek

"Nechci se kvůli tomu ale nervovat, nechci prožívat kvůli takové šanci bezesné noci. I když už v neděli letíme na první soutěž, mám klidné spaní. Rallye mám rád, budu závodit, jak nejlépe to umím," říká borec, který se v minulé sezóně blýskl ve Španělsku osmým místem.

Právě vůz, s nímž startoval v Katalánské rallye, ve čtvrtek nedaleko Bělé pod Bezdězem poprvé testoval před prvním podnikem šampionátu. "Takový program jsme dlouho chtěli, šli jsme za tím v celém minulém roce. Budeme se snažit držet krok s konkurencí a bodovat. Na plyn budu šlapat hlavně ve Španělsku, na Korsice a v Německu, kde už jsme jeli," plánuje od příštího pátku klíčový muž Czech rally teamu Škoda-Kopecký.

Ten bude mít v průběhu sezóny k dispozici dva vozy od týmu Škoda Motorsport. "Jedno auto bude na závodech, druhé se bude připravovat na další podnik, neboť soutěže jdou rychle za sebou," uvedl Josef Kopecký, otec závodníka a vedoucí týmu.

Možná nasadí i druhý vůz

Vůz budou servisovat mechanici nového týmu, který má k dispozici dva techniky od Škody Motorsport. Navíc bude pro logistické účely využívat Pavla Hortka se zkušenostmi právě z mladoboleslavského továrního týmu.

"Soustředíme se na bezproblémové dojíždění, při němž se pokusíme vytlačit maximum z podvozku, aby bylo auto přizpůsobitelné a snadno ovladatelné, abychom mohli sbírat body," uvedl Josef Kopecký. Do budoucna nevyloučil nasazení druhého vozu: "Už jsme jednali s některými jezdci, ale chceme začít opatrně."

Czech rally team Škoda-Kopecký absolvuje soutěže v Monte Carlu, Švédsku, Španělsku, na Korsice, Sardinii, v Řecku, Německu, Finsku, Turecku a Velké Británii.

"Na šotolině jsem jel s vozem specifikace WRC jediný závod, a to před třemi lety v Anglii. Bude to o poznávání tratí. Potřebujeme jezdit a jezdit. Nastavení budeme zkoušet hlavně podle vlastního uvážení. Auto budeme mít ve své režii, a tak věřím, že s českou partou mechaniků s vozem pohneme, i když většina závodů bude neznámých. Rozhodně se na nich nebudeme flákat. Na asfaltech chceme urvat dobrý výsledek," plánuje bojovně naladěný jezdec.

Reklama

Související témata: