Hlavní obsah

Vojtěchovi v Mexiku fandil i Enge, který si odskočil od A1GP

LEÓN

Týdenní volno mezi závody okruhového seriálu A1 Grand Prix využila česká formulová jednička Tomáš Enge k návštěvě Mexické rallye. Jediný český jezdec, který se představil v mistrovství světa F1, držel v okolí Leónu palce svému kamarádovi Štěpánu Vojtěchovi.

Foto: BPA sport marketing

Tomáš Enge

Článek

Navíc mu mohl poskytnout i několik cenných rad, neboť se v minulosti krátce v rallye mihnul a vysokohorskou šotolinovou soutěž přímo v dějišti sledoval i před rokem, kdy zde české barvy hájil Roman Kresta.

Enge si do Leónu odskočil z nedalekého Monterrey, kde před týdnem startoval v osmém dílu A1GP. A rozhodně se nenudil. "Mám tady poměrně nabitý program. V úterý jsem s klukama absolvoval trénink, středa byla volnější a ve čtvrtek už byl shakedown a představování jezdců. Pak přišly erzety a já to tady prožívám, jako když patřím k týmu," řekl Enge v rozhovoru pro ČTK.

Vzpomínky na nedávnou dobu

Opět tak mohl zavzpomínat na nedávnou dobu, kdy se v několika automobilových soutěžích představil. Podobnou šancí by nepohrdl ani dnes. "Vždy bych se rád svezl v rallye. Je to něco, co se mi pořád líbí a asi vždycky bude. Je to moje oblíbená disciplína, ale zatím ta možnost není," uvedl liberecký pilot.

Závodní podmínky v Mexiku si oblíbil. "Je to zajímavé. Na šotolině jsem nikdy nejel, stejně jako Štěpán. Určité místa jsou hodně nebezpečná, ale zatím nemohu říci, jestli by se mi to líbilo nebo ne, protože jsem si to nevyzkoušel. Ani nevím, co ten povrch konkrétně dělá," řekl Enge.

Stejně jako pro většinu fanoušků zvyklých na evropské rallye je pro něj Mexiko velkou atrakcí. "Díky malému množství přístupových cest je ale problém se dostat ke trati," všiml si.

Dovolená končí v pondělí

Návštěvu třetího podniku mistrovství světa zvolil i proto, že A1GP bude po Monterrey pokračovat na kalifornském okruhu v Laguna Seca. Do Evropy by se tak stejně nevracel. "Na americkém kontinentu zůstává celý tým. Oni si čas vyberou volněji než já, chodí například po městech. Já jsem tady na rallye," řekl Enge.

Že by podobný program zvolil některý z jeho soupeřů, ale pochyboval. "Nemyslím si, že tam byl někdo takový fanoušek rallye jako já," usmál se. Dovolená mu končí hned v pondělí, kdy odletí do San Franciska a následující den se na nedalekém okruhu zapojí do příprav na další díl specifického zimního šampionátu národů.

Reklama

Související témata: