Hlavní obsah

Maďar Szabó s fordem vyhrál sprint rallye v Tišnově

TIŠNOV

Maďar Gergély Szabó se spolujezdcem Zoltánem Köhlerem na voze Ford Focus WRC vyhrál sobotní Eurostroj Rallye Tišnov, která byla třetí soutěží devítidílného mezinárodního mistrovství České republiky ve sprint rallye.

Článek

Na druhém místě skončil nečekaně před specialisty okruhový jezdec Lumír Firla s Pavlem Švajdou na voze Mitsubishi Lancer EVO VI, který na vítěze ztratil 52,7 sekundy. Tišnovská rallye s devíti rychlostními v celkové délce 88,41 kilometru se stala postupně pohřebištěm nadějí většiny favoritů.

Do soutěže vstoupil nejlépe Leoš Flídr s vozem Škoda Octavia WRC, který vyhrál první měřený úsek. Druhý skončil se ztrátou 1,3 sekundy Szabó, jehož kořistí se stala druhá rychlostní zkouška, po níž se dostal na chvíli do čela průběžné klasifikace.

Flídr se nevyvaroval chyby

Od třetí rychlostní zkoušky opět prokazoval své kvality Flídr a postupně zvyšoval svůj náskok. Hodně mu pomohlo zaváhání maďarského jezdce, který ve čtvrté rychlostní zkoušce vyletěl z trati a dojel se ztrátou 1:05,1 až na 36. místě. Jenže ani Flídr se nevyvaroval chyby. V šesté erzetě havaroval, sice se nezranil, ale soutěž pro něj skončila. Navíc jeho vůz zablokoval trať a zbylé posádky musely jet do cíle objížďkou.

Závěr Tišnovské rallye provázel déšť, který postupně přešel v bouřku a krupobití s průtrží mračen. Po odstoupení Flídra se dostal do čela vítěz prvních dvou sprinterských rallye Josef Semerád. Čelil však útoku Szabóa, který po sedmé rychlostní zkoušce ztrácel na první místo pouze jedenáct sekund. Cestu k vítězství maďarskému jezdci usnadnila porucha Semerádova mitsubishi, které ztratilo výkon a český favorit se propadl až na konečné čtrnácté místo.

Výsledky:
Absolutní pořadí: 1. Szabó, Köhler (Maď./Ford Focus WRC) 52:49,3, 2. Firla, Švajda -52,7, 3. Kožmín, Talaváňa -56,1, 4. Pantálek, Staněk -1:11,3, 5. Volf, Novák -1:18,6, 6. Jandík, Chrastecký -1:23,8, 7. Červenka, Volf -1:29,2, 8. Arazim, Olšaník (všichni Mitsubushi Lancer) -1:31,5.

Reklama

Související témata: